субота, 13 червня 2020 18:47

Як вживати полуницю з користю для здоров'я

Як вживати полуницю з користю для здоров'я
Полуниця - ідеальний десерт для тих, хто стежить за здоров'ям. Фото: unsplash.com

В Україні триває сезон полуниці, яка окрім приємного смаку та аромату може бути дуже корисною для здоров'я. Це вишуканий десерт для тих, хто стежить за фігурою, адже плоди мають калорічнйсть 30 кКал на 100 г, а полуничний сік 31 кКал.

В період дозрівання рекомендується щодня з'їдати 400 г полуниці. Це підтримує та зміцнює здоров'я, покращує настрій. Адже ягода багата на низку глікозидів - біологічно активних сполук, що так чи інакше сприяють молодості та відновленню.

Ягоди є джерелом вітаміну С - вісім полуниць містять більше аскорбінової кислоти, ніж цілий апельсин зі шкіркою. Вміст вітаміну не зменшується, якщо зірвані полуниці зберігати в холодильнику. В цих ягодах також багато фолієвої кислоти (вітаміну В9), яка є потужним кровотворним засобом та допомагає зміцнити пам'ять. У меншій кількості плоди містять також інші провітаміни та вітаміни: А, В1, В2, Е, РР, К.

Окрім того, ягоди багаті на мікроелементи: калій, фосфор, кальцій, магній, залізо та йод. А також цинк, який є важливим елементом для підвищення сексуальної активності людини, саме тому її часто називають природним замінником віагри. Вважається, що, готуючись до незабутньої ночі кохання, потрібно з'їдати на передодні хоча б жменю полуниці.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Мед, шампанське і суші: топ-7 продуктів, які можна використовувати під час сексу

Полуниця нормалізує роботу серцево-судинної та нервової систем, шлунково-кишкового тракту. Допомагає зміцнити стінки судин, покращити роботу печінки та нирок, знизити тиск, позбутися набряків і полегшити біль у суглобах. А також підвищує чутливість клітин до інсуліну, що позтивно впливає на нормалізацію рівню цукру в крові. Завдяки полуниці поліпшується апетит, травлення, добре відходить жовч, сеча. Ягода має протизапальні властивості, нормалізує обмін речовин, знижуює ризик раку ротової порожнини, стравоходу та простати.

У народній медицині полуницю використовували як протимікробний засіб, для лікування авітамінозів, подагри і маткових кровотеч. Як антисептик застосовують водний настій ягід, ним полощуть горло при ангінах і рот при стоматитах. Маски зі свіжої полуниці покращують колір обличчя, злегка вибілюють, роблять шкіру оксамитовою і ніжною, омолоджують, розгладжують зморшки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 8 продуктів, здатних покращити стан шкіри й позбавити прищів

Місцево використовують настій листя і ягід полуниці (2 ст. ложки на 200 мл окропу) для полоскання ротової порожнини, лікування ран і порізів, виведення веснянок, плям на обличчі, при дерматитах, вугревій висипці, екземі і лишаї.

Можна приготувати полуничний льосьон для обличчя: 200 г свіжих ягід настоювати на 300 мл горілки 30 днів. Протирати цим настоєм шкіру обличчя, безпосередньо перед застосуванням розводити кип'яченою водою 1:1.

Однак, вживання полуниці має протипоказання. Ягоди можуть викликати алергію, тому маленьким дітям і вагітним жінкам полуницю і напої з її листя треба вживати з особливою обережністю. Також, протипоказане вживання полуниці при підвищеній секреції шлункового соку, тривалих шлункових і печінкових кольках і апендициті. Гіпертонікам варто вживати полуницю без фанатизму, адже деякі з її компонентів здатні взаємодіяти з ліками, що загрожує сильним підвищенням тиску.

Полуницю можна використовувати не лише для приготування десертів. Вона є універсальною ягодою, тому легко поєднується з овочами та навіть м'ясом. Один із вдалих варіантів - салат з полуницею.

Зараз ви читаєте новину «Як вживати полуницю з користю для здоров'я». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути