Ексклюзиви
середа, 04 серпня 2021 08:48

Пересадили серце, нирки і печінку - в обласному центрі вперше провели унікальні операції

Пересадили серце, нирки і печінку - в обласному центрі вперше провели унікальні операції
59-річному черкасцю пересадили серце. Фото: pixabay.com

У Черкасах на базі Третьої Черкаської міської лікарні швидкої медичної допомоги вперше провели операцію з пересадки серця, нирок та печінки.

Черкаські хірурги спільно з колегами з Національного інституту серцево-судинної хірургії імені Амосова пересадили серце 59-річному черкасцю Володимиру Уманцю.

"Наразі всі показники пацієнта відповідають нормі. Серце скорочується самостійно, без додаткових препаратів", - розповів завідувач відділення серцево-судинної хірургії Черкаського обласного кардіоцентру Олег Журба.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чоловік, якому першому у світі пересадили обидві руки, зміг їх зігнути

Серце Володимира було вдвічі більше за норму і виконувало не всі функції. Тому єдиними порятунком для чоловіка стала трансплантація органу.

Крім цього, трансплантацію нирок провели в Черкаському обласному онкодиспансері, а печінку направили до Національного інституту хірургії та трансплантології. Там її отримав 58-річний чоловік, який вже декілька років очікував на операцію.

Згоду на пересадку органів дала дружина донора. У нього була тяжка черепно-мозкова травма, яка призвела до смерті головного мозку.

Підбір пар "донор-реципієнт" здійснили через Єдину державну інформаційну систему трансплантації. Операцію провели за рахунок держбюджету в рамках пілотного проекту з трансплантації.

У 2020 році уряд збільшив кількість закладів, які можуть проводити трансплантацію органів. Відкрили 12 медзакладів, 9 із них спеціалізуються на органній трансплантації, 3 - на трансплантації кісткового мозку. Крім Черкас провести операцію з пересадки органів можна в Києві, Ковелі та Рівному.

Зараз ви читаєте новину «Пересадили серце, нирки і печінку - в обласному центрі вперше провели унікальні операції». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути