Ексклюзиви
пʼятниця, 09 листопада 2018 16:28

Перець чилі замість меду - назвали нові засоби від кашлю

Перець чилі замість меду - назвали нові засоби від кашлю
Євген Симонець назвав правильну техніку полоскання горла Фото: Катерина Романчук

Восени збільшується кількість кашляючих людей. Без лікування цей стан переростає в запалення бронхів. Проте замість звичного молока з медом, варто пити його з перцем чилі.

Про це розповів Євген Симонець, пульмонолог, голова Всеукраїнського респіраторного клубу.

"Як тільки людина відчуває біль в горлі, одразу хоче випити чашку гарячого чаю. І це правильно, бо вживання великої кількості рідини зменшує концентрацію токсинів у крові. Виходить такий ефект, як поставити хворому крапельницю. Для посилення ефекту противірусного й зігріваючого напою можна додати подрібнений перець чилі. Але його не можна пити людям із захворюваннями шлунка та кишечника. Наприклад, при гастриті чи виразці", - уточнює спеціаліст.

Серед протизастудних напоїв найбільш популярний — чай з медом та лимоном. Однак вони втрачають свою користь у гарячій воді. Тому її температура не має перевищувати 60 градусів. Також помічні чаї з малини, смородини, обліпихи.

Гарний потогінний ефект має чай з липи. Випийте кружку такого напою на ніч і закутайтеся в ковдру. Якщо вночі гарно пропотієте, на ранок можете прокинутися здоровим.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Пневмонія назавжди змінює вигляд легень

"Щоб швидше ­вилікувати хворобу, горло слід полоскати правильно. Вода має бути тепла. Гаряча подразнюватиме слизову, а холодна може спровокувати ріст бактерій. При полосканні слід нахилитися назад і висунути язик вперед, щоб розчин досяг місця призначення. Спробуйте протягом 30 секунд під час процедури тягнути звук "и", - каже лікар.

Найпопулярніший розчин для полоскання горла — склянка теп­лої води з 1 ч. л. солі та такою ж кількістю соди. Або відвар шавлії або ромашки. Дітям полоскати горло дозволено після 3 років та обов'язково під контролем батьків.

Сильне сякання може призвести до пошкодження слизової оболонки. У кращому випадку це викличе сильний дискомфорт. У гіршому — призведе до появи гаймориту й інших видів запалення носових пазух.

Висякувати слиз важливо з кожної ніздрі по черзі. Для цього одну слід притиснути пальцем. Іншу лишити вільною й акуратно видихаючи повітря її прочистити. Висякуватись у чисту хусточку або серветку. Повторити те ж саме з іншою ніздрею.

Зараз ви читаєте новину «Перець чилі замість меду - назвали нові засоби від кашлю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути