четвер, 04 лютого 2021 13:43

Пандемія заважає вилікуватись сотням тисяч онкохворих - ВООЗ

Пандемія заважає вилікуватись сотням тисяч онкохворих - ВООЗ
У третини країн Європейського регіону такі перебої повністю або частково стосувалися надання онкологічної допомоги. Фото: pixabay

Світова пандемія спричинила катастрофічні наслідки для лікування онкологічних захворювань.

Таку оцінку ситуації надала Всесвітня організація охорони здоров'я, повідомив глава Європейського регіонального бюро ВООЗ Ханс Клюге.

У відомстві виявили, що на початку пандемії допомогу людям з неінфекційними хворобами надавали в 122 зі 163 країнах світу. У третини країн Європейського регіону такі перебої повністю або частково стосувалися надання онкологічної допомоги.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Хочу підтримати всіх онкохворих і тих, хто вже подолав цю хворобу - Щіголь

"Цифри говорять самі за себе. 2020 року рак діагностували в 4,8 мільйона жителів Європи. Це 13 тисяч осіб в день, 546 у годину, 9 у хвилину", - заявив Клюге.

За його словами, обмеження поїздок і навантаження на системи охорони здоров'я, які боролись з коронавірусом, спричинили перебої у допомозі при онкохворобах. Через це в сотень тисяч людей менше шансів вилікуватися і вижити

Щоб здолати цю проблему, ВООЗ запустили Загальноєвропейську ініціативу по боротьбі з раком. Вона передбачає 5 елементів: профілактику, раннє виявлення, загальний доступ до діагностики та лікування, паліативну допомогу й особливу увагу до даних.

"Сьогодні ми можемо намітити перед собою новий шлях, з користю застосувати досвід пандемії та активізувати заходи з профілактики та боротьби з раком. Ми не можемо ліквідувати рак, але ми можемо зробити так, щоб він перестав призводити до смертельного результату", - додав Клюге.

4 лютого відзначають Всесвітній день боротьби проти раку. Його проголосили 2005 року Міжнародним союзом по боротьбі з онкологічними захворюваннями для підвищення обізнаності про рак як одне з найстрашніших захворювань цивілізації. Рак стає причиною практично кожної 6-ї смерті у світі.

Зараз ви читаєте новину «Пандемія заважає вилікуватись сотням тисяч онкохворих - ВООЗ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути