четвер, 04 лютого 2021 09:03

Що викликає рак частіше за цигарки

Що викликає рак частіше за цигарки
Солярій викликає рак частіше за сигарети. Фото: slon.fr

4 лютого відзначають Всесвітній день боротьби проти раку. Його проголосили 2005 року Міжнародним союзом по боротьбі з онкологічними захворюваннями для підвищення обізнаності про рак як одного із найстрашніших захворювань цивілізації. Рак стає причиною практично кожної 6-ї смерті у світі.

Термін "рак" фактично походить від зовнішнього вигляду однойменної тварини. Кровоносні судини, що оточують деякі пухлини, віддалено нагадують клешні ракоподібних.

Рак передміхурової залози є найпоширенішою формою раку і 3-ю за частотою причиною смерті серед чоловіків. А найпоширенішим видом пухлин у жінок вважається рак молочної залози. Частіше зустрічається в лівих грудях, ніж у правих.

Характерною ознакою раку є швидке утворення аномальних клітин, які розростаються за межі звичайних кордонів, здатні проникати в інші тканини тіла та поширюватися в інші органи. Цей процес називається метастазуванням.

До факторів ризику розвитку ракових захворювань відносяться: спадковість, вірус папіломи людини, віруси гепатитів В і С, вірус Епштейна-Барра, паління, вживання алкоголю, відвідування соляріїв, вживання нездорової їжі, надмірна вага тіла, недостатня фізична активність, забруднення навколишнього середовища, обробка пестицидами сільгоспродукції, гормональні порушення.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Інституті раку розікрали приладдя на 10 млн грн

Характерною особливістю онкозахворювань є відсутність симптомів на ранніх стадіях хвороби. Ознаками для тривоги є ущільнення на тілі, набряки, тахікардія, випадіння волосся, погіршення апетиту і різке схуднення. Також тривалий кашель без видимих причин, нетипові виділення і кровотечі, збільшені лімфатичні вузли, часті інфекційні хвороби, наявність ран, виразок, ерозій, які тривалий час не гояться, постійна дратівливість і нервозність.

Онколог із США пробачив борги близько 200 онкохворим пацієнтам на суму майже $650 тис.

Він збагнув, що багато хворих не можуть заплатити такі гроші, тож на Різдво наважився на такий крок.

Зараз ви читаєте новину «Що викликає рак частіше за цигарки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути