пʼятниця, 07 травня 2021 17:47

Пацієнт чи раб: як алкоголікам вибрати реабілітаційний центр

Пацієнт чи раб: як алкоголікам вибрати реабілітаційний центр
Алкоголізм зникає від занять психотерапії.. Фото: pikabu.ru

Позбутися від алкоголізму - ціла наука. Людині самій важко відмовитися від цієї звички. Має постійне відчуття злості, претензії до всіх. Підшивки не допомагають. Це коли в організм вводиться речовина, несумісна з алкоголем, вона не дозволяє печінці розщеплювати етилові сполуки. Через це у разі вживання алкоголю відбувається гостра інтоксикація.

Переривання залежності вимагає участі кваліфікованих медиків та спеціальних методик у реабілітаційному центрі. Як не стати його рабом, розповів Gazeta.ua Валерій Сергієнко, столичний нарколог.

"У реабілітаційних центрах голова прочищається. Перед тим як стати їх пацієнтом, треба підписати договір. У ньому мають бути вказані ваші вимоги та права. Зазвичай, там пацієнти залишаються не менше місяця. З розваг хіба психотерапевтичні групи. Там пацієнти центру називають одне одного "братами", бо всі рівні тут. Усі пливуть в одному човні незалежно від статусу в суспільстві. Мусять сидіти під замком із гратами на вікнах. Багато з них ще ті схематори. Вигадують багато способів вибратися з центру. Дехто навіть старається щось собі зламати і порапити у лікарню, щоб звідти втекти.

Бувають центри лікування тільки алкоголізму або і змішаного типу. Там одночасно лікують і від наркоманії. Усім для детоксикації ставлять крапельниці та очищують кров. Цього замало, залежні люди мають знайти мотивацію, щоб повернути нормальне життя. Цього вчать на курсах психотерапії.

Мотивація тверезості має фокусуватися тільки на самому собі. Не для дружини чи дівчини. Якщо вони підуть, то знову захочеться алкоголю. Також не приводом є батьківство. Дитина виросте і почне своє життя. Тоді батько знов піде в запій", - пояснює фахівець.

Пацієнт має можливість розібратися у своїх проблемах, вчитися застосовувати їх на практиці. Отримати необхідний ресурс та опанувати навичками повноцінного життя.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дефіцит, кілометрові черги й алкоголізм - як насправді жили в СРС

Є й винятки з правил. У деяких реабілітаційних центрах є і свій темний бік - зловживання владою в закритому колективі. Близькі геть не все можуть контролювати. Тому вони мають перед тим, як записати туди свого рідного почитати відгуки. Якщо у акладі так погано, то навряд чи про це ніхто не написав.

У реабілітаційних центрах краще побути на тиждень довше, ніж менше. Щоб впевнитися у своїй силі волі. На волі людину ніхто не контролює, тому багато хто "горить" у перші ж тижні. Значить самі не вибудували навколо себе довготривалу систему мотивацій. Мають навчитися відпочивати без алкоголю, не спілкуватися з тими, з ким раніше пили.

Дослідники з Австралії й Великої Британії виявили три періоди в житті людини, коли алкоголь шкодить їй найбільше.

Це час від зачаття до народження, з 15 до 19 років і після 65 років. У ці періоди алкоголь може спровокувати когнітивні проблеми й психічні розлади. Водночас, для людей літнього віку алкоголь ще й один з найсерйозніших чинників розвитку деменції.

Зараз ви читаєте новину «Пацієнт чи раб: як алкоголікам вибрати реабілітаційний центр». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути