П'ята частина передчасних смертей людей спричинена неповноцінним харчуванням.
Про це повідомила в.о.міністра охорони здоров'я Уляна Супрун у Facebook.
"Нещодавнє дослідження харчових звичок в 195 країнах показало, що неповноцінне харчування – причина 20% передчасних смертей. Це більше, ніж вбиває куріння".
За словами Супрун, причиною загибелі людей стає брак фруктів, цільнозернових злаків, горіхів та насіння і надлишок солі. Правильний раціон допомагає контролювати вагу, запобігти розвитку серцево-судинним хворобам, остеоартриту, депресії, деменції, деяким типам раку, а також зменшує прояви ревматоїдного артриту.
Збалансоване харчування не потребує витрачання великих коштів чи купівлі екзотичних продуктів.
"Не конче купувати чіа, кіноа, ягоди годжі, мармурову телятину та мигдалеве молоко. Гречка, борщ, смородина, кавуни, чорний хліб, кукурудзяна та перлова крупи, гірчиця і сало, кріп, оселедець, часник, червоний перець, буряк, яблука, кориця, гарбузове і лляне насіння, волоські горіхи, обліпиха, чорнослив – всі ці звичні продукти надзвичайно корисні. Хочете суперфуд – зваріть борщ", – пише керівник МОЗ.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дієтолог розповіла, як правильно поєднувати прийоми їжі та тренування
Людському організму потрібні жири, білки, вуглеводи, клітковина і рідина. Якщо ж щось виключити, наприклад, перейти на кетодієту, чи відмовитися від жирів, чи їсти здебільшого білок – раціон буде нездоровим.
"Якщо ви не їсте м'яса, подбайте про достатню кількість рослинного білка і джерела кальцію, цинку, заліза та вітаміну В12", – сказала Супрун і наголосила, що їжа має бути різноманітною.
Варто скоротити споживання тваринних жирів, а збільшити рослинних.
"Різні жири цінні по-своєму: в рибі є незамінні омега-3 поліненасичені кислоти, в соняшниковій олії багато вітаміну Е, в горіхах та лляному насінні – інші омега-3, ніж у рибі, в маслі і молоці – жирні кислоти і коротким ланцюгом і вітамін Д, в авокадо та оливковій олії — мононенасичені жирні кислоти".
Смажити на олії, особливо соняшниковій, шкідливо.
"️Не споживайте транс-жирів, скоротіть до мінімуму насичені жири і додані цукри. Тортики, вафлі, картопля-фрі, морозиво, енергетики шкідливі", - говорить Супрун.
Вона розкритикувала додані цукри: це порожні калорії, які означають викид інсуліну, стрімкі коливання рівня цукру в крові та карієс. "ВООЗ орієнтує нас на 25-30 грамів доданих цукрів на день, максимум – на 50", – зауважила в.о.міністра.
Серед кисломолочних продуктів обирайте без цукру й фруктових добавок, а також тверді витримані сири.
Робота головного мозку значною мірою залежить від того, як людина харчується.
Про несподіваний вплив звичних продуктів на мозкову діяльність читайте тут.
Коментарі