пʼятниця, 28 жовтня 2022 08:32

Нестача вітаміну D веде до передчасної смерті – дослідження

Нестача вітаміну D веде до передчасної смерті – дослідження
Морепродукти багаті на вітамін D. Фото: klopotenko.com

Учені з Університету Південної Австралії дійшли висновку, що нестача вітаміну D пов'язана з передчасною смертю.

Причинно-наслідковий зв'язок вдалося встановити, провівши нове генетичне дослідження, пише healthline.

"Ми знайшли факти, що підтверджують надмірну смертність у людей з дефіцитом вітаміну D. І те, що, підвищивши рівень вітаміну D у цих людей, ми можемо знизити цей ризик", – заявила автор дослідження, професор Університету Південної Австралії Еліна Хіппонен.

Питання норми вітаміну в крові вважається відкритим. Фахівці зазвичай визначають дефіцит вітаміну D при рівні 25−30 нмоль/л. Концентрація речовини в межах 30−49 нмоль/л вважається недостатньою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Який вітамін продовжує молодість

Проте інші докази свідчать, що дефіцит вітаміну D визначається як концентрація 25−50 нмоль/л. Важкий дефіцит виникає, коли кількість мікронутрієнта в сироватці падає нижче 30 нмоль/л.

Згідно з висновками австралійських учених, при рівні 25 нмоль/л ймовірність передчасної смертності вища на 25%, ніж при 50 нмоль/л.

За словами дослідників, нещодавні оцінки показують, що до 50% населення може відчувати дефіцит вітаміну D – залежно від географічного положення.

Важливо! Цей матеріал має загальноінформаційний характер і не може бути основою для встановлення діагнозу або медичних висновків. Якщо вам потрібні встановлення діагнозу або медична консультація, зверніться до лікаря.

Здоров'я і краса волосся залежать від способу життя і харчування. Є група продуктів, які допоможуть зберегти розкішний вигляд волосся. Наприклад, морепродукти, розповіла трихологиня Лариса Пономаренко.

Їсти морепродукти корисно не лише тому, що вони містять білок. Вони також багаті на вітамін А, практично всю групу В, Н, РР. Особливо можна виділити риб'ячий жир, який багатий необхідними полінасиченими жирними кислотами й вітаміном D. Білок риби й морепродуктів засвоюється набагато краще, ніж білок, що міститься в м'ясі. Але в раціоні має бути й одне, й інше.

Зараз ви читаєте новину «Нестача вітаміну D веде до передчасної смерті – дослідження». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути