четвер, 08 квітня 2021 10:16

Неконтрольоване вживання антибіотиків може стати катастрофою
1

Нераціональне використання антибіотиків може викликати антибіотикорезистентність

Нераціональне використання антибіотиків та самолікування призводить до антибіотикорезистентності – явища, коли бактерії створюють захисні механізми та антибіотики не можуть вилікувати інфекцію. Антибіотикорезистентність виявили через 5 років після початку масового використання цих препаратів, однак через хаотичне вживання антибіотиків резистентні бактерії розвиваються шаленими темпами. Якщо нічого не змінювати, то за прогнозами вчених 2050 року від інфекцій, які спричинили стійкі до антибіотиків бактерії, помиратимуть до 10 млн людей щороку.

Лікарі ініціювали інформаційну кампанію "Антибіотики за правилами". Її мета – навчити українців правильно лікуватися антибіотиками та зупинити нераціональне вживання цих засобів.

У рамках інформаційної кампанії "Антибіотики за правилами" створили сайт antibacterium.com.ua, де зібрали перевірену та актуальну інформацію про антибіотики, їх важливість і правила лікування. Це унікальна для України платформа, адже на одній сторінці читач може дізнатися про все, що важливо знати про антибіотики.

"Антибіотики десятиліттями допомагали людям і рятували нас від смертельних захворювань, - каже професорка кафедри терапії УВМА Мар'яна Селюк. - Тепер антибіотики потребують нашої допомоги. Наш обов'язок - зберегти антибіотики для себе й майбутніх поколінь. Наша місія - зупинити хаотичне та невиправдане вживання антибіотиків".

Лікар-анестезіолог НДСЛ "Охматдит" Андрій Висоцький застерігає не вживати антибіотики для лікування коронавірусу:

"Антибіотики не діють на віруси. COVID-19 є вірусним захворюванням, проте ми бачимо, як часто люди профілактично починають пити антибіотики. Це дуже небезпечна практика, яка призведе до того, що за кілька років у нас не буде зброї проти бактеріальних інфекцій. Знати й дотримуватися правил лікування антибіотиками - життєво необхідно, якщо ми хочемо й надалі перемагати бактеріальні захворювання".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Антибіотики перестають діяти

Лікарі, які підтримують інформаційну кампанію "Антибіотики за правилами", закликають долучатися до кампанії всіх: і лікарів, і пацієнтів.

Щоб долучитися до проєкту, необхідно зайти на сайт www.antibacterium.com.ua, підтримати кампанію відповідального лікування антибіотиками й погодитися дотримуватися 5 правил. Усі учасники програми будуть автоматично показуватися на онлайн-мапі, тож згодом вона продемонструє, скільки людей в Україні правильно лікуються антибіотиками.

Українські лікарі закликають пацієнтів дотримуватися 5 правил відповідального лікування антибіотиками:

1. Вживати антибіотики лише за призначенням лікаря.

2. Дотримуватися призначеної лікарем схеми лікування антибіотиками.

3. Вживати призначений лікарем курс до кінця.

4. Самовільно не змінювати антибіотик на той, який колись допоміг вам у схожих симптомах.

5. Не передавати й не радити антибіотик іншим людям.

Зараз ви читаєте новину «Неконтрольоване вживання антибіотиків може стати катастрофою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути