неділя, 17 вересня 2023 04:33

Назвали п'ять небезпечних фруктів для діабетиків

Назвали п'ять небезпечних фруктів для діабетиків
Кавун, виноград та інші фрукти не радять діабетикам Фото: pixabay

Люди, які хворіють цукровим діабетом, бояться їсти фрукти. Через те, що у цих плодах міститься багато цукру.

Насправді, це не зовсім так. Головне в міру їх споживати, пише tsn.

Крім глюкози, фруктози та сахарози, значна частина вуглеводів у фруктах знаходиться у вигляді харчових волокон, як-от пектин, целюлоза та геміцелюлоза. Ці волокна затримують засвоєння глюкози. Тому фрукти не так сильно впливають на цукор у крові, як здається.

Як діабетикам вибирати фрукти

Орієнтуйтесь на вміст цукру, їхній глікемічний індекс та на кількість споживання плодів. Глікемічний індекс (ГІ) показує ступінь зміни цукру в крові. Він викликаний надходженням до організму різних продуктів, що містять різну кількість вуглеводів. Чим вище значення, тим сильніший вплив продукту на рівень цукру в крові. Хто страждає гіпоглікемією, повинні вибирати фрукти з глікемічним індексом менше ніж 55.

Солодкі фрукти можна їсти лише в помірній кількості за умови стабільного цукру в крові. Людям із підвищеним рівнем цукру у крові слід обмежити щоденне споживання плодів до 50-150 грамів.

Найкраще споживайте фрукти між основними прийомами їжі. Після голодування або фізичних вправ вживання фруктів може не лише запобігти гіпоглікемії, але й забезпечить організм потрібною енергією та поживними речовинами.

Фрукти можна їсти, як перекус. Оптимально для діабетиків їсти фрукти два-три рази на день.

Які фрукти краще не їсти

Кавуни мають високий вміст цукру,

Виноград містить велику кількість глюкози, а не фруктози. Здатний швидко підвищувати рівень цукру в крові.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Смердить з рота часником: про які три хвороби свідчать неприємні запахи

Також не варто їсти стиглі банани, хурму, манго.

Категорично не рекомендують вживати сухофрукти. У процесі виготовлення цього продукту глікемічний індекс деяких фруктів і ягід може підвищуватися в кілька разів. Це небезпечно для здоров'я. Також категорично не можна вживати магазинні фруктові та ягідні соки й морси через високий вміст цукру.

Ягоди лохини містять вітаміни А, С, РР, макро- та мікроелементи, каротин, пектини, залізо і марганець.

Лохина має лікувальні властивості. Її сік уповільнює старіння, покращує обмін речовин, зміцнює імунітет, тонізує організм, виводить шлаки. Ягоди зміцнюють кістки, знижують рівень холестерину в крові та артеріальний тиск. їсти її рекомендують діабетикам. Вона покращує обмін речовин у тканинах та підсилює дію цукрознижувальних препаратів.

Зараз ви читаєте новину «Назвали п'ять небезпечних фруктів для діабетиків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути