Кожен грам доданого цукру прискорює старіння клітин організму.
Дослідники з Каліфорнійського університету в Сан-Франциско радять ,обмежити додавання цукру до 50 грамів на день. При цьому там зазначають, що цукор буває у багатьох формах - так, плитка молочного шоколаду містить близько 25 грамів, а газована вода вагою 12 унцій (близько 0,35 л) - приблизно 39 грамів, пише New York Post.
У дослідженні UCSF 342 жінки з Північної Каліфорнії споживали в середньому 61,5 грама доданого цукру. Учасникам було переважно близько 40 років. Авторів дослідження більше цікавив їхній біологічний вік, тобто вік наших клітин і тканин. На це число впливають генетика та звички способу життя, такі як дієта та фізичні вправи - воно може бути вищим або нижчим за наш хронологічний вік.
Дослідники пов'язали здорове харчування - особливо середземноморську дієту, яка наголошує на овочах, фруктах, цільному зерні, здорових жирах, горіхах і насінні - з нижчим біологічним віком. При цьому додавання цукру прискорює біологічне старіння, навіть якщо цукор був частиною здорової дієти.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Які продукти викликають небезпечний вісцеральний жир: п'ять найшкідливіших
"Ми знали, що високий рівень доданого цукру пов'язаний із погіршенням метаболічного здоров'я та ранніми захворюваннями, ймовірно, більше, ніж будь-який інший дієтичний фактор. Тепер ми знаємо, що прискорене старіння лежить в основі цього зв'язку, і це, ймовірно, один із багатьох способів того, як надмірне споживання цукру обмежує здорове довголіття", - сказала співавтор дослідження Елісса Епель, професор Кафедри психіатрії та поведінкових наук UCSF.
Дослідники підкреслюють, що виключення 10 грамів доданого цукру з щоденного раціону може зменшити ваш біологічний вік на 2,4 місяці. Водночас високий рівень цукру в крові може пошкодити клітини, що призведе до хронічного запалення, яке пов'язують із захворюваннями серця, діабетом, захворюваннями печінки та раком. Також цукор сприяє ожирінню - широко поширеній хворобі в США, а також карієсу.
Дослідження показують, що люди, які регулярно їдять фрукти, мають менший ризик певних захворювань, таких як серцеві захворювання та діабет 2 типу.
Додайте до свого щоденного раціону ці фрукти з низьким вмістом цукру, якщо контролюєте рівень цукру в крові і загалом турбуєтесь про своє здоров'я.
Коментарі