вівторок, 29 червня 2021 09:37

Новий спалах Covid-19 неминучий. Коли чекати

Новий спалах Covid-19 неминучий. Коли чекати
Вакцина спричиняє на організм вагітної жінки приблизно ту саму дію, що й на організм будь-якої іншої людини. Фото: pixabay.com

Новий спалах Covid-19 в Україні практично неминучий восени, а тому необхідно щеплюватися.

Covid-вакцини не є небезпечними для вагітних і не призводять до смерті в довготривалій перспективі, розповів лікар-анестезіолог, відповідальний за клінічні дослідження препаратів від коронавірусу в одній з ізраїльських компаній Борис Бриль, пише "Обозреватель".

"Імовірність нової хвилі захворюваності цієї осені є доволі високою. По-перше, невелике охоплення вакцинацією, по-друге, епідемія розвивається хвилями. Спочатку захворюваність зростає та запроваджують карантинні обмеження. Потім захворюваність падає, але пізніше знову зростає. Адже вірус нікуди не зник", - сказав він.

Зупинити це можна лише вакцинацією та обмеженнями. За словами Бриля, щепити необхідно всі категорії населення, навіть вагітних жінок. Вакцина діє на організм вагітної приблизно так само, як і на організм будь-якої іншої людини. Реакцією на вакцину є відповідь антигену-антитіла, тож для майбутньої дитини вакцина не становить загрози.

"Якщо порівнювати смертність від інфарктів, то ви частіше побачите це у вакцинованих, тому що таких 98% поміж пенсіонерів в Ізраїлі. Але, порівнявши тисячу вакцинованих осіб і тисячу не вакцинованих, у них буде абсолютно однакова кількість смертей. В Ізраїлі ми не очікуємо осінньої хвилі захворювання. Ми й весняної не помітили. Ми щепили майже 80% дорослого населення або приблизно 60% усього населення. Штам коронавірусу Delta, звичайно ж, потрапив і до нас у країну, але хворіють одиниці – ті, кого ще не вакцинували. А оскільки нещепленими залишилися молодь і діти, то перебіг хвороби порівняно легкий", - зазначив він.

Delta заразніший і небезпечніший за інші мутації. На нього можуть хворіти навіть щеплені першою чи двома дозами вакцини. Проте щеплення рятує від тяжкого перебігу захворювання. Для тих, хто перехворів, і тих, хто щеплений одиничною дозою, ризики однаково нижчі, ніж у невакцинованих. До того ж про розроблення специфічної вакцини від варіанту Delta поки що говорити зарано.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Delta поширюється через молодь, яка не э вакцинованою

За останню добу в Україні виявили 182 нових хворих на коронавірус - найменше з початку року. З них дітей – 10, медпрацівників – 3. Загалом від початку епідемії в країні Covid-19 підхопили 2 234 463 українці. Померли 52 300 пацієнтів, із них 5 – за останню добу. Одужали 2 164 374 особи, за останню добу – 582.

Зараз ви читаєте новину «Новий спалах Covid-19 неминучий. Коли чекати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути