Ексклюзиви
середа, 14 квітня 2021 15:25

МОЗ ні до чого. Українці самі гальмують вакцинацію

МОЗ ні до чого. Українці самі гальмують вакцинацію
Менше 50 % дорослих українців згодні на щеплення. Фото: unsplash.com

Вакцинація в Україні з огляду на сьогоднішні реалії, триває нормальними темпами. А чинники, які заважають прискорити процес, зазвичай не залежать від влади.

Про це Gazeta.ua розповів інфекціоніст Федір Лапій.

"Вакцинація в Україні рухається нормальними темпами, хоча хотілося б краще. Гальмує процес низька прихильність до щеплень населення й медперсоналу. Змусити людей не можемо. Можливо, їхня думка зміниться з часом. Загалом зараз менше ніж 50 відсотків дорослих згодні на щеплення", - пояснив Лапій.

За словами інфекціоніста, не все залежить від уряду й людей, Є зовнішні чинники, які корегують плани МОЗ.

"Дуже впливає на імунізацію глобальний дефіцит вакцин, від яких страждаємо не лише ми, а й інші країни. Зокрема, мали б уже отримати 1,5 мільйони доз індійського CoviShield, 700 тисяч доз китайського CoronaVac і 600 тисяч доз вакцини з Південної Кореї виробництва AstraZeneca. Цього нам було б достатньо, щоб закрити вакцинацію на перших трьох етапах. Проте в березні Індія розширила програму імунізації, додавши громадян, яким понад 40 років, незалежно від супутніх хвороб. Раніше вакцинували людей від 60 років. Це суттєво вплинуло на постачання вакцини. Обмеження встановили й у Китаї".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Відкрився перший у світі "вакцидрайв", де щеплення від Covid-19 роблять у незвичних умовах

До 13 квітня українців щеплювали лише CoviShield. Згодом додали CoronaVac. Його поки маємо 215 тис. доз. Ще 1,7 млн доз отримаємо найближчим часом. Невдовзі в Україні з'явиться 117 тис. доз вакцини Pfizer-BioNTech.

"Pfizer не є кращою за інші вакцини. Те, що люди до неї більш прихильні, є наслідком стереотипів. Якщо препарат використовують у США та Європі, то українці теж більше його хотітимуть. Якщо людина матиме вибір між вакциною, яку виготовили в Німеччині, а Pfizer має там завод, і в Індії, то однозначно обере перше. Це, на думку більшості, престижніше, якісніше, надійніше", - сказав Лапій.

Станом на 14 квітня першу дозу вакцини в Україні отримали 403 553 осіб із запланованих 3 млн. 5 людей мають уже 2 щеплення. Найкраще вакцинація відбувається в Києві та області, на Дніпропетровщині, Львівщині. Там в день роблять 800-1,5 тис. щеплень. У решті областей - від 50 до 500.

Зараз ви читаєте новину «МОЗ ні до чого. Українці самі гальмують вакцинацію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути