Ексклюзиви
пʼятниця, 31 жовтня 2014 17:33

МОЗ хоче закупити хворим дітям російський препарат сумнівної якості
4

Фото: Олег ЖМАЧЕНКО

Сьогодні батьки дітей, хворих на фенілкетонурію, звернулися до Міністерства охорони здоров'я із закликом закупити потрібні її дітям препарати. Головна проблема в тому, що вже третій раз поспіль тендер на закупівлю препаратів для хворих з таким діагнозом скасовували через саботування процедури російським виробником одного з препаратів. Батьки вважають, що це робиться свідомо, аби зірвати тендери, а потім закупити виключно один російський препарат.

"Дітям мали закупити три препарати різних виробників. А попередні 12 років монополію має тільки один, російський виробник. Хоча підходить він тільки 20% пацієнтів. У інших 80% викликає побічні ефекти. Цей препарат навіть в Росії намагаються все менше давати дітям. Зате продають на наш ринок. А в сусідній Білорусі його не використовують взагалі. І не зважаючи на це, ми вже бачимо, що все йде до того, аби закупити для всіх хворих препарати саме цього виробника, - коментує Наталія Тимощук, голова благодійного фонду "Покоління".

Тендерна документація показує, що тричі тендер зірвали через постачальника російського препарату. Вперше це сталося влітку, коли вони вийшли на торги з дуже завищеною ціною. Замість того, щоб купити один з видів ліків, МОЗ скасував усі торги. Потім продавці російського препарату саботували тендер. Через це отримали можливість перейти до скороченої процедури переговорів щодо закупівель. Через те, що процес затягнувся, європейські виробники просто не встигають поставити в Україну свої препарати до кінця року. МОЗ збирається купити саме російські ліки сумнівної якості, які більшості дітей просто не підходять.

Ганна Смородіна, мама 7-місячного Микити, має надію, що держава закупить замість російського препарату якийсь із європейських.
"Коли давали сину російський препарат, у Микити були сильні болі, висипання на шкірі. Один раз плакав аж дві години після того, як прийняв ці засоби. Наша вимога — забезпечити всіх хворих дітей нормальними препаратами. Їх треба приймати все життя, на що приватних грошей просто ні в кого не вистачить".

Зараз ви читаєте новину «МОЗ хоче закупити хворим дітям російський препарат сумнівної якості». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути