четвер, 12 серпня 2021 12:06

Маскується під коронавірус: знайшли ще причину зникнення нюху

Маскується під коронавірус: знайшли ще причину зникнення нюху
У викривленій перетинці частіше бувають носові кровотечі. Фото: central-ua.tv

Викривлену перетинку плутають із коронавірусом. Вони мають спільний симптом - зникнення нюху. Його повернути можна після септопластики, яка знімає набряк і вирівнює ніс.

Про це розповів Gazeta.ua Євген Петровський, столичний отоларинголог.

"Людина сприймає запахи завдяки нюховому епітелію і нерву, які містяться в порожнині носа. У цю зону підходить струмінь повітря. Якщо воно не потрапляє, то й нюху не буде. Він прорветься після розширення ходів", - наголосив лікар.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Головний біль і проблеми з пам'яттю – як українці живуть із наслідками коронавірусу

Перед процедурою вирівнювання перетинки варто зробити загальний аналіз крові й перевірити хронічні хвороби. Операція триває 30 хв. під наркозом.

Це не термінова процедура, але люди на неї погоджуються для економії. Часто мусять застосовувати краплі. У багатьох на місяць витрачається приблизно 10 флаконів. Кожен 50 грн. А вагітним треба використовувати спеціальні, а ті вдвічі дорожчі.

Першу добу після операції хворий дихає лише ротом. В обох ніздрях закладені тампони, щоб перегородка зафіксувалася рівно. Нормально людина дихатиме за два тижні, коли відновиться кровообіг.

Якщо залишити все як є, порушиться робота судин. Викривлена перетинка носа спричинятиме часті загострення гаймориту, кровотечу з носа.

До осені МОЗ планує забезпечити доступ усіх областей до тестів на Delta-штам коронавірусу. На цей момент хворих зі штамом Delta лікують за тим же протоколом, що й пацієнтів з іншими штамами.

Зараз ви читаєте новину «Маскується під коронавірус: знайшли ще причину зникнення нюху». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути