пʼятниця, 09 грудня 2016 15:25

Людям з ювенільним артритом дозволяють народжувати

Людям з ювенільним артритом дозволяють народжувати

Хворі на ювенільний ревматоїдний артрит (ЮРА) за умови правильного лікування можуть народжувати здорове потомство без шкоди для себе та дітей.

Про це Gazeta.ua розповіла Юлія Білявська, ревматолог, науковий співробітник інституту кардіології імені академіка М.Д.Стражеско НАМН України.

Такий вид артриту є хворобою, коли в людей відбувається генне порушення, внаслідок якого напухають суглоби та викручує кінцівки і пальці. Однак, коли такі хворі приймають сучасне лікування, симптоми зникають.

"Нам часто телефонують батьки. Кажуть, що дочка вийшла заміж, давайте планувати дитину. Ми їм в цьому допомагаємо", - каже Білявська.

Хворі на ювенільний ревматоїдний артрит, щоб почувати себе повноцінно, мають двічі на місяць отримувати терапію. Вона зупиняє зовнішні прояви - такі як біль рук і ніг, слабкість тіла, суглоби перестають змінювати свою форму та деформуватися. Така практика лікування у різних країнах світу. В Україні ті хворі, які мають змогу отримувати таку терапію - мають спонсорські програми, або власні кошти в межах 20-ти тисяч гривень на місяць, почувають себе практично здоровими.

"У випадку, якщо маємо справу з пацієнткою, яка отримує якісне лікування, вона на період за 6 місяців до планованого зачаття припиняє терапію, потім продовжує її після того, як народила дитину і більше не годує грудьми. В час вагітності організм жінки міцніший, аніж у звичайний період і дії тих ліків, які вона приймала у попередні роки вистачає на період вагітності та пологів", - розповідає ревматолог.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Після відсутності державного фінансування хлопець перестав ставати на ногу

У спадок ювенільний ревматоїдний артрит не передається. Дитина отримує тільки схильність до недуги.

"Схильність - це означає, що дитина має ген. І у певних виняткових випадках артрит може проявитися. Але може і не проявитися. Вірогідність народити здорову дитину дуже висока", - пояснює Білявська.

Зараз ви читаєте новину «Людям з ювенільним артритом дозволяють народжувати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути