Ексклюзиви
пʼятниця, 28 квітня 2017 15:45

Львівщина отримала новітнє обладнання для боротьби з раком у жінок

Упродовж останніх років в Україні зросла захворюваність на рак молочної залози та шийки матки у жінок. Онкологи запевняють: побороти небезпечну недугу можна, якщо виявити хворобу на ранній стадії. Жінок закликають регулярно обстежуватись.

А для точної діагностики та якісного лікування у Львівський державний онкологічний регіональний лікувально-діагностичний центр та скринінгові центри Дрогобича, Самбора та Червонограда вже закупили сучасне обладнання.

  У Львівській області щороку діагностують майже 800 випадків захворювання на рак, й понад 330 жінок помирає
У Львівській області щороку діагностують майже 800 випадків захворювання на рак, й понад 330 жінок помирає

Зокрема, для проведення цитологічних досліджень у 12-ти лабораторіях області встановили цифрові мікроскопи виробництва Carl Zeiss (Німеччина). Таке обладнання характеризується високоякісною оптикою, що забезпечить точність отриманих результатів. На таких мікроскопах лаборанти можуть виявити найменші патологічні зміни у клітинах, що дозволить запобігти розвитку раку шийки матки.

Лабораторія Львівського державного онкоцентру також отримала надсучасне лабораторне обладнання – для проведення так званої рідинної цитології. Це найточніший метод дослідження, який дозволяє виявляти дисплазії та рак шийки матки з мінімальними похибками.

На допомогу гінекологам у міжрайонних скринінгових центрах Дрогобича, Самбора та Червонограда, а також у регіональному онкоцентрі вже працюють кольпоскопи, теж виробництва Carl Zeiss. Процедура кольпоскопії застосовується для оцінки стану слизової шийки матки і раннього виявлення її патології, оскільки дуже часто рутинний огляд гінекологом може не виявити патології. Кольпоскопія та регулярний цитологічний скринінг – це запорука жіночого здоров'я.

Для раннього виявлення ще однієї недуги, яка щодня забирає життя однієї українки - раку грудей, у скринінгові центри вже на початку літа встановлять мамографи. Мамографія – це золотий стандарт у виявленні раку молочної залози, проте вона рекомендована жінкам після 45 років, коли грудна залоза вже не є щільною. Для жінок до 45 років проводять УЗД обстеження, які часто виявляють доброякісні утворення, проте можуть бути методом додаткової діагностики при мамографії. Саме УЗД апаратами вже оснащені центри у Дрогобичі, Самборі та Червонограді.

Також УЗД апаратами експерт-класу (Acuson S 2000 ABVS компанії Siemens), який на сьогодні в Україні є лише в одній приватній клініці, забезпечено онкоцентр. Завершується його інсталяція та навчання лікарів. Обладнання дасть змогу забезпечити швидку, точну, стандартизовану ультразвукову діагностику, зокрема у галузі мамології. Завдяки такому обладнанню та вмінням онкологів на Львівщині виявлятимуть патології на ранніх стадіях, що дозволить проводити малотравматичні оперативні втручання.

Окрім того, у львівський регіональний онкоцентр придбали нові операційні столи, лампи, а також операційний мікроскоп, за допомогою якого проводяться найточніші оперативні втручання.

  У Львівській області щороку діагностують майже 800 випадків захворювання на рак, й понад 330 жінок помирає
У Львівській області щороку діагностують майже 800 випадків захворювання на рак, й понад 330 жінок помирає

Орест Тріль, заступник головного лікаря ЛДОРЛДЦ про нове хірургічне обладнання: "Оперувати на новому столі та при новій лампі – по-сучасному та комфортно. Стіл має багато можливостей та рухається плавно і легко. До ламп потрібно звикнути, вони досить маленькі по розміру, проте світло дуже інтенсивне, його інтенсивність зменшуємо. Важливо під час операції мати змогу змінити розташування стола, це тепер дуже легко, за допомогою педалі, легким порухом ноги".

Також триває встановлення МРТ апарату виробництва General Electric (США), який дозволить з високою точністю розрізняти навколопухлинний набряк і власне пухлину. Очікується, що апарат запрацює до кінця травня, оскільки його інсталяція – це тривалий процес.

Новітнє медичне устаткування закупили в рамках субпроекту "Онкопревенція та впровадження ефективних протипухлинних технологій у Львівські області" у спільній співпраці Світового банку та МОЗ України. Встановлення такого обладнання допоможе налагодити програму скринінгу – профілактичного обстеження якомога більшої кількості здорових жінок, забезпечить висококласну безкоштовну діагностику та створить якісні умови для лікування. А найголовніше – допоможе зберегти красу та здоров'я жінок.

За статистичними даними, в Україні щорічно 16 тисяч жінок виявляють рак молочної залози. Кожні півгодини одна жінка дізнається, що у неї рак молочної залози. Щороку від цієї хвороби помирає 7,5 тисяч жінок. Вірогідність захворіти на рак молочної залози протягом життя у будь-якої жінки складає приблизно 7,7%, тобто одна з 13 жінок в Україні протягом життя хворіє на рак молочної залози. Найчастіше на рак молочної залози хворіють жінки у віці від 45 до 65 років, а рак шийки матки діагностують у жінок у віці від 30 до 55 років. Проте систематичний скринінг допомагає запобігти 80% випадків раку шийки матки.

У Львівській області щороку діагностують майже 800 випадків захворювання на рак, й понад 330 жінок помирає. Тобто кожного дня лікарі виявляють 2 нові випадки раку молочної залози, щодня помирає 1 жінка.

Незважаючи на невтішну статистику, лікарі переконують: якщо вчасно звернутися до медиків, недугу можна подолати. До прикладу, якщо виявити рак молочної залози на першій стадії, на 95% ймовірно, що хвора одужає. Якщо на четвертій стадії - шанс вилікуватись дорівнює 5%.

  У Львівській області щороку діагностують майже 800 випадків захворювання на рак, й понад 330 жінок помирає
У Львівській області щороку діагностують майже 800 випадків захворювання на рак, й понад 330 жінок помирає
Зараз ви читаєте новину «Львівщина отримала новітнє обладнання для боротьби з раком у жінок». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути