четвер, 25 червня 2020 18:12

Ліки від Covid-19: у Європі рекомендували перший препарат

Ліки від Covid-19: у Європі рекомендували перший препарат
Пандемія коронавірусу: у Європі рекомендували перший препарат для лікування. Фото: pixabay.com

Європейське агентство з лікарських засобів (EMA) рекомендувало умовний дозвіл на продаж антивірусного препарату для лікування коронавірусної інфекції.

Про це пише "Європейська правда" із посиланням на сайт агентства.

Мова йде про противірусний препарат під назвою "ремдесивір".

"Комітет EMA з лікарських засобів для людини (CHMP) рекомендував надати Veklury (ремдесивір) умовний маркетинговий дозвіл для лікування Covid-19 у дорослих і підлітків з 12 років з пневмонією, яким потрібен додатковий кисень", — йдеться в заяві.

Ремдесивір є першим препаратом проти COVID-19, рекомендованим для отримання дозволу в ЄС.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Житимемо в карантині, доки не знайдуть вакцину — Шмигаль

Під час досліджень оцінили ефективність запланованого 10-денного курсу ремдесивіра у більш ніж 1000 госпіталізованих пацієнтів з коронавірусом. Ремдесивір порівнювали з плацебо, основним показником ефективності був час одужання пацієнтів.

В цілому, дослідження показало, що пацієнти, які отримували ремдесивір, одужали приблизно через 11 днів, в порівнянні з 15 днями у пацієнтів, які отримували плацебо. Цей ефект не спостерігався у пацієнтів з легким та помірним перебігом хвороби.

Для пацієнтів з важким перебігом захворювання, які становили приблизно 90% досліджуваної групи, час до одужання становив 12 днів в групі ремдесивіру і 18 днів в групі плацебо.

Під час одужання не спостерігалося ніякої різниці у пацієнтів, які почали приймати ремдесивір, коли вони вже перебували на штучній вентиляції легенів або ЕКМО (екстракорпоральна мембранна оксигенація).

"Беручи до уваги наявні дані, Агентство вважає, що співвідношення користі та ризику було позитивним у пацієнтів з пневмонією, яким потрібен додатковий кисень, і пацієнтів з важкими захворюваннями", — говориться в заяві.

Наголошується, що дані по ремдесивіру були оцінені у виключно короткі терміни за допомогою підходу, що використовується EMA під час надзвичайних ситуацій в області суспільної охорони здоров'я для оцінки даних по мірі їх надходження.

41% опитаних українців в середині червня 2020 року були готові скористатися безкоштовною вакциною від коронавірусу.

Зараз ви читаєте новину «Ліки від Covid-19: у Європі рекомендували перший препарат». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути