Ексклюзиви
середа, 05 жовтня 2016 13:56

Ліки проти депресії: сонячні промені замінюють фотолампами

Ліки проти депресії: сонячні промені замінюють фотолампами
Фото: www.hvilya.com

У дощову погоду через зменшення кількості світла люди відчувають слабкість в усьому тілі та потерпають від легкої форми депресії. Таку хворобу медики назвали сезонним афективним розладом (SAD – seasonal affective disorder — англ.). Щоб позбутися нервового розладу — європейські медики застосовують фотолампи, які містять промені, подібні до сонячних, пише rp.pl.

"Депресія з'являється щороку, в той момент, коли сонячні промені сяють дуже мляво, і найдовші яскраві дні залишаються позаду", - розповідають у книжці "Антидепресанти, правда чи брехня" психіатри Аделін Гайлард та Давид Гоуріона.

Щоб повернути гарне самопочуття, лікарі у країнах ЄС застосовують спеціальні лампи фототерапії. Коли людина перебуває на спеціальному штучному світлі, схожому на сонячне, депресія минає. Лікування світлом за кілька днів може вилікувати розлади нервів. Медики підбирають своїм пацієнтам правильний кут, під яким має падати світло, а також яскравість променів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Біг продовжує життя: пенсіонерка долає щотижня по 140 кілометрів

"Я здоровий. Приймав лампи фототерапії впродовж багатьох років. Маю таку модель, схожу на настільну лампу. На ній можна збільшувати та зменшувати світло. Це корисно для багатьох людей, не обов'язково хворих на депресію. Досить посидіти пів години в день", - каже професор Лукаш Сьвєнчицький з Інституту Психіатрії та Неврології у Варшаві.

У першу чергу лампи, які замінюють сонячні промені, приписують людям, які багато часу проводять у приміщенні — старим і мамам маленьких дітей.

Зараз ви читаєте новину «Ліки проти депресії: сонячні промені замінюють фотолампами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути