У грудні цього року виповнилось 4 роки, як в Україні діє заборона на паління в ресторанах. За цей час відвідувачі відучилися там палити сигарети.
Впродовж листопада-грудня громадські організації провели рейди по ресторанах, барах та кафе Києва, Дніпра, Запоріжжя, Харкова, Одеси та Львова, щоб перевірити чи порушує хтось закон про заборону паління. Найбільше порушень пов'язано із курінням кальянів.
"Адміністрація закладів часто не розуміє, що як активне так і пасивне куріння кальянів становить небезпеку для здоров'я. Всесвітня організація охорони здоров'я зазначає, що дим кальяну містить важкі метали, чадний газ та інші небезпечні сполуки, - наголосив Андрій Скіпальський, керівник Українського центру контролю над тютюном ГО "Життя".
Дослідження підтверджують, що куріння кальяну викликає порушення функцій серця, легень, провокує втрату свідомості, та є фактором ризику виникнення онкологічних захворювань
"В українському законодавстві сказано, що курити у ресторанах заборонено. Тут немає ніяких виключень. Кожен споживач має право захистити себе від тютюнового диму в будь-якому закладі громадського харчування, написавши скаргу до Держпродспоживслужби. Так люди відстоюють свої права", - сказав Петро Король, юрист проекту "Київ без тютюнового диму".
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як правильно робити інгаляції
Зразок скарги можна завантажити за посиланням http://bit.ly/skarha1.
При її написанні потрібно вказати назву закладу, його адресу та юридичну особу суб'єкта господарювання. Цю інформація можна знайти у фіскальному чеку чи у книзі відгуків та пропозицій, що міститься у куточку споживача закладу та має бути надана на вимогу клієнта. Готову скаргу можна надіслати на електронну адресу Держпродспоживслужби [email protected] або поштою на адресу: вул. Б. Грінченка, 1, м. Київ, 01001.
Коментарі
3