понеділок, 26 грудня 2016 22:16

Як правильно робити інгаляції

Як правильно робити інгаляції
Фото: medapteka.by

Інгаляції приносять користь тільки коли робити їх правильно. Якщо ж не дотримуватися правил, можна нашкодити організму і затягнути лікування. Про це розповідає Євген Симонець, столичний пульмонолог.

"Дихальні шляхи лікую туманом. Це малі краплини води кімнатної температури. Дихання над гарячим паром не завжди корисно. При запаленні з гнійною мокротою такий пар робить стан ще гіршим. При набряку слизової оболонки трахей та бронхів за рахунок тепла набряк збільшується. Теплові інгаляції можна робити тільки коли немає набряку слизової. Це наприклад, нежить, але без набряку", - каже лікар.

Краще використовувати небулайзер, який лікує за допомогою дрібної пари кімнатної температури. Пристрій виглядає як коробка з трубкою, через яку вдихають пар. Працюють від електроенергії.

Небулайзери подають ліки прямо у місце запального процесу. Минаючи шлунково-кишковий тракт, без потрапляння в кров, препарати потрапляють туди де є мокрота.

"Кількість прийомів залежить від того чим інгалювати. Препарати для розширення бронхів призначаю три рази на день. Ліки для розрідження харкотиння, щоб легше відкашлювалося, призначаю зранку і в день. Не у вечері, щоб можна було відкашляти те що розрідилося", - каже пан Євген.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вчені розповіли, о котрій годині потрібно пити каву

Протипоказом до небулайзерів є кровохаркання, розірвання легень та серцева недостатність. Дихання цим туманом дає певне навантаження на дихальну систему, а отже і на серце.

"Не можна ліки замінювати на воду з ефірними оліями. З ними гратися не раджу. Вони часто викликають набряк та спазм слизової. Без призначення лікаря можна для зволоження слизової інгаляцію робити із фізрозчином або лужно-мінеральною водою без газу. Це Свалява, Лужанська №7, Боржомі, Поляна №8, Єсентукі №4 та №17", - радить лікар.

Ліки, які потрібно наливати в небулайзер призначає лікар. Ці процедури краще робити вдома, ніж в поліклініці. Там можна її зробити раз на день, а вдома - три рази. Інгаляцію роблять через годину після прийому їжі. Триває процедура 10-15 хвилин.

Зараз ви читаєте новину «Як правильно робити інгаляції». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути