Ексклюзиви
середа, 11 квітня 2018 18:25

Підступний ВПЛ: лікар пояснив, чим небезпечні папіломи

Коли з'являється задишка або стає сиплим голос, навряд чи хтось із нас пов'язує це з ВПЛ. Але вірус папіломи людини може бути настільки небезпечний, що призводить до ускладнення дихання і ковтання. Детальніше про це розповіла Юлія Шукліна, оториноларинголог, керівник напрямку хірургії голови та шиї МС "Добробут".

Вірус папіломи людини селиться там, де хоче

Є інфекції, які не затримуються в нашому організмі, а ось вірус папіломи людини залишається в ньому надовго і часом призводить до серйозних проблем. Коли він поселяється на слизовій оболонці, то на її поверхні виникають новоутворення різної форми. Якщо ВПЛ "влаштувався" у верхніх дихальних шляхах, то це може погіршити дихання і ковтання. Якщо засів на голосових зв'язках, то ВПЛ призводить до осиплості голосу або до зміни його тембру. Буває, що вірус проходить і нижче, в трахею. Тоді людина не може дихати самостійно. Таким пацієнтам до недавнього часу (15-20 років тому) накладалася трахіостома. Тобто через вірус папіломи людини в горлі на передній поверхні шиї робилася дірочка, і через неї людина змушена була дихати.

  Юлія Шукліна, оториноларинголог, керівник напрямку хірургії голови та шиї МС "Добробут".
Юлія Шукліна, оториноларинголог, керівник напрямку хірургії голови та шиї МС "Добробут".
Вірус папіломи людини: симптоми

На жаль, не можна сказати, що існують певні симптоми вірусу папіломи людини. При ВПЛ багато людей зазвичай нормально себе почувають. І найчастіше дізнаються про вірус, коли звертаються до лікаря, тому що відчувають певний дискомфорт. Наприклад, з'явилося першіння в горлі або задишка, виникло утруднення дихання. Тільки після діагностування новоутворень лікар може підтвердити, що проблеми викликані наявністю ВПЛ. Але це не симптоми вірусу папіломи людини, а наслідок його розвитку.

Як передається вірус папіломи людини?

Цікаво, що першими, хто зацікавився, як передається вірус папіломи людини, були гінекологи. А все тому, що було доведено зв'язок між ВПЛ і появою в зв'язку з ним раку шийки матки. Цей вірус передається контактним шляхом, наприклад, під час статевого акту або орального сексу. Але ще воротами інфекції також можуть бути порожнина носа, ротова порожнина, глотка, гортань, верхні дихальні шляхи. Отже, як передається вірус папіломи? При контакті здорової людини з інфікованою.

Страждають навіть малюки: вірус папіломи людини у дітей

ВПЛ передається не тільки між чоловіком і жінкою, вірус папіломи у дітей - теж не рідкість. Як же він з'являється у малюків? Наприклад, якщо у вагітної жінки є папіломи в статевій сфері, то під час пологів дитина, проходячи через природні родові шляхи, інфікується від матері. І нерідко вірус папіломи у дітей може привести до сильного погіршення дихання.

Як лікувати вірус папіломи людини?

Єдиний на сьогодні доведений спосіб, як лікувати вірус папіломи людини - це вакцинація. Але в силу того, що ВПЛ в основному займалися гінекологи, то і вакцини були розроблені в першу чергу для їх пацієнтів. І інші фахівці не можуть призначити вакцину в тому випадку, якщо в інструкції не вказано, що за допомогою цих ліків можна лікувати якусь хворобу (крім гінекологічної) або знімати певний симптом. Тому сьогодні якщо лікар виявляє якесь утворення, то видаляє його хірургічним шляхом за допомогою лазера або електроножа. Після видалення це утворення передають на дослідження. І потім, якщо це ВПЛ, призначається динамічне спостереження (тобто лікар рекомендує пацієнту приходити на огляд з періодичністю в кілька місяців). Тому як лікувати вірус папіломи людини - вирішує фахівець після обстеження пацієнта.

Вірус папіломи людини, рак шийки матки: що їх пов'язує?

Існує безліч типів вірусу папіломи людини, але лікарі ділять їх на дві групи: високоонкогенні (тобто ті типи ВПЛ, які з величезною часткою ймовірності можуть викликати ракові захворювання) і низькоонкогенні - вони не запускають злоякісний процес, але, тим не менш, ВПЛ все одно з'являється на слизовій у вигляді утворень певної форми.

ВПЛ схожий на герпес, але з досить серйозною поправкою: герпес не викликає злоякісну пухлину, а вірус папіломи людини запускає рак шийки матки.

Вірус папіломи людини: як себе убезпечити?

Доки не знищити вірус папіломи людини в організмі (тобто сам збудник захворювання), навіть після хірургічного видалення новоутворення будуть з'являтися знову і знову. Чи не дуже райдужні перспективи, вірно? Тому активним в сексуальному житті чоловікам і жінкам варто більше розбірливо вибирати партнерів. А гінекологи радять проходити жінкам скринінг, тому що ВПЛ статевих органів можна виявити тільки при візуальному обстеженні лікарем. А також бажано не переохолоджуватися, уникати стресових ситуацій і бажано кинути палити, щоб знизити ймовірність розвитку вірусу папіломи людини.

Зараз ви читаєте новину «Підступний ВПЛ: лікар пояснив, чим небезпечні папіломи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути