Ексклюзиви
вівторок, 01 серпня 2017 11:35

Комаровський назвав 10 ознак серйозних захворювань, про які сигналізують нігті

Форма і колір нігтів показує у якому стані знаходиться організм. Знебарвлення або потовщення, можуть вказувати на проблеми зі здоров'ям, включаючи захворювання печінки і нирок, серцево-легеневі порушення, анемію і діабет. Так повідомляє педіатр Євген Комаровський із посиланням на Американську академію дерматології.

Якщо ви помічаєте якісь суттєві зміни з нігтями, включаючи набухання, зміну кольору, форми або товщини, зверніться до дерматолога.

Нижче наведені 10 симптомів зміни нігтів і ті проблеми зі здоров'ям, з якими вони можуть бути пов'язані.

Автор: obozrevatel.com
  Білі плями свідчать про грибкову інфекцію
Білі плями свідчать про грибкову інфекцію

1. Білі плями

Маленькі білі плями на нігтях зазвичай з'являються від травм нігтя. Вони не викликають занепокоєння і поступово зникнуть самі по собі. Якщо не зникають, то це свідчить про грибкову інфекцію.

2. Жовті нігті

Нігті можуть стати жовтими з віком або через куріння сигарет. Якщо нігті товсті, кришаться і жовті, причиною цього може бути грибкова інфекція.

Рідше жовтизна нігтів може бути пов'язана із захворюванням щитовидної залози, діабетом, псоріазом або хронічним бронхітом.

3. Сухі, потріскані або ламкі нігті

Таке можливо, якщо ви регулярно користуєтеся засобом для зняття лаку або живете в місцевості з дуже низькою вологістю.

Розтріскування і розщеплення нігтів також можуть бути викликані грибковою інфекцією або хворобою щитовидної залози, особливо на гіпотиреоз. Крихкість нігтів часто викликається дефіцитом вітамінів А і С або вітамінів групи В.

4. Потовщення кінцевих фаланг пальців у вигляді "барабанних паличок"

Пальці поступово збільшуються, ніби розплющуються в кінцевих фалангах, а нігті загинаються вниз і стають більш щільними. Це може бути ознакою низького рівня кисню у крові, пов'язаного з захворюванням легень. Також це буває пов'язано із захворюваннями печінки і нирок, серцевими захворюваннями, запальними захворюваннями кишечника і СНІДом.

5. Горизонтальні гребені і смуги

Горизонтальні гребені можуть бути викликані псоріазом, неконтрольованим діабетом, серцево-судинними захворюваннями або браком цинку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 8 причин вживати воду з лимоном вранц

6. Вертикальні хребти

Такі зміни зазвичай вважають нормальним ознакою старіння, що не викликає занепокоєння. В деяких випадках нігтьові хребти говорять про нестачу поживних речовин, в тому числі вітаміну B12 і магнію.

7. Ложкоподібний нігті (або койлоніхія)

Нігті, вигнуті по краях так, що вони стають схожі на ложку, можуть бути ознакою залізодефіцитної анемії, гемохроматоза (надлишкового всмоктування заліза) або хвороби серця.

8. Точкова корозія

Якщо нігті мають множинні ямки або вм'ятини, це може бути першою ознакою псоріазу. Пігментація нігтів також викликається захворюваннями сполучної тканини (включаючи синдром Рейтера), осередковою алопецією або аутоімунним захворюванням, яке викликає втрату волосся.

9. Темні плями

Чорні смуги або хворобливі нарости на нігті можуть бути викликані на меланому - смертельну форму раку шкіри. Якщо нігті в основному білі з вузькою рожевою смужкою нагорі, відомої як нігті Террі, - це може бути ознакою хвороби печінки, застійної серцевої недостатності, ниркової недостатності або діабету.

Зараз ви читаєте новину «Комаровський назвав 10 ознак серйозних захворювань, про які сигналізують нігті». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути