понеділок, 03 грудня 2018 01:35

Колір язика розкаже про здоров'я
6

  Колір здорового язика - блідо-рожевий.
Колір здорового язика - блідо-рожевий.

Ми постійно використовуємо язик для того, щоб пити, ковтати і приймати їжу. Без язика неможлива людська мова. Язик впливає на правильне відтворення звуків і визначає тембр голосу. У грудних дітей язик відповідає за процес смоктання молока.

А ще язик служить своєрідним індикатором здоров'я, пише ifoniac.ru.

Язик людини

1. Розмір язика

 

Середня довжина людського язика дорівнює 9 см, ширина - 5 см. При цьому враховуються лише довжина зовнішньої частини язика (від кінчика висунутого язика до середини верхньої губи). Світовий рекорд Книги рекордів Гінесса належить Ніку Стоберлу з Каліфорнії, США. Розмір його язика становить 10,1 см.

Між іншим, жінки мають більш короткі язики в порівнянні з чоловіками.

2. Смакові рецептори

 

На язику знаходиться від 2 до 10 тисяч смакових рецепторів. Люди з великою кількістю рецепторів - природжені дегустатори. У людей з меншою кількістю - проблеми з визначенням смаку. Смакові рецептори не помітні для людського ока. Кожні 10-14 днів вони оновлюються.

У жінок більше смакових рецепторів. Тому не дивно, що жінки люблять солодке більше чоловіків. З віком кількість смакових рецепторів зазвичай знижується, в результаті чого змінюється і відчуття смаку.

3. Смакові зони язика

 

На язику є 4 зони смакового сприйняття: 1-гіркий, 2-кислий 3-солоний, 4-солодкий. Суть смакових зон така: в кожній з них певний смак відчувається трохи краще, ніж в інших. Щоб визначати смак, язик має бути вологим. Якщо помістити шматочок лимона на сухий язик, мозок не отримає ніякого сигналу про смак.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 7 ознак того, що слід обстежити печінку

У 1985 році був офіційно визнаний п'ятий смак - "умамі", - довгограючий "м'ясний" або "бульйонний" смак. Умамі був відкритий в 1908 році в лабораторії Кікуне Ікеда з Токіо. Він зазначив цей особливий смак в м'ясі та сирі, в спаржі і томатах. Найсильнішим умамі був в насиченому бульйоні з комбу (водоростей), які дуже широко використовуються в японській кулінарії. Хімік виділив глутамат - амінокислоту, яка і є джерелом пікантного задоволення. Потім він запатентував відомий всім нам підсилювач смаку глутамат натрію.

Язик трубочкою

4. Здатність скручувати язик - не генетична

 

У 1940 році американський вчений-генетик Альфред Стертевант припустив, що вміння згортати язик в трубочку - це робота домінантних генів (тобто сильних). І що згорнути язик трубочкою можуть тільки ті люди, чиї батьки також мають таку здатність.

Однак у 1950 році в дослідженні 33 пар близнюків в семи випадках це не підтвердилося: один з близнюків вмів, а інший - ні. Треба сказати, що це помилка дуже популярно і зараз - деякі вчителі з його допомогою пояснюють суть наслідування генетичних ознак. Проте немає ніяких наукових обгрунтувань цього явища, тому це міф.

5. Язик - не найсильніший м'яз

Найсильніший м'яз людини - це не язик, як багато хто стверджує. Язик – це мускул, який складається з 16 м'язів.

Найсильніший м'яз, по створюваному зусиллю - це жувальний м'яз, на корінних зубах людини він розвиває зусилля до 72 кг. Найсильніший на розтягнення - литковий, він здатний утримати вагу до 130 кг. Найвитріваліший м'яз – це серце.

Колір нальоту на язиці

6. За кольором мови можна судити про здоров'я

 

Колір здорового язика - блідо-рожевий. Якщо в роботі організму відбуваються порушення, язик змінює свій колір або ж на ньому з'являється наліт.

Блідий - нестача вітамінів, неповноцінне харчування.

Білий - зневоднення, грибкова інфекція, грип.

Жовтий - проблеми з шлунково-кишковим трактом, печінкою. Також це колір язика курців.

Червоний - інфекційні, запальні захворювання.

Яскраво-червоний - проблеми з серцем, захворювання крові.

Синій - захворювання нирок.

Колір нальоту може відрізнятися від кольору язика. При цьому товщина нальоту прямо пропорційна серйозності проблеми, на яку він вказує:

Товстий білий наліт - інтоксикація, інфекційні захворювання.

Жовтий - проблеми з травною системою.

Сірий - гастрит, виразка шлунка.

Коричневий наліт - проблеми з легенями.

При чищенні зубів обов'язково перевіряйте стан язика і його колір. Не ігноруйте його очищення. Крім того, звертайте увагу на будь-які горбки, пошкодження або інші підозрілі зміни. Симптоми, які не проходять протягом декількох днів, вимагають обов'язкової консультації з лікарем.

Декоративні проколи язика можуть завдати серйозної шкоди здоров'ю. Найчастіше цей вид пірсингу викликає тимчасові проблеми з вимовою, ковтанням і жуванням. Згодом така прикраса може стати причиною випадання зубів.

Згідно з дослідженнями, кожен п'ятий підліток, що наважився проколоти собі язик, страждає потім від захворювань порожнини рота, викликаних постійної травмою ясен. Більш того, навіть після видалення такого прикраси, певний ризик для здоров'я зберігається. Медики попереджають, що чим довше людина носить пірсинг, тим більшій небезпеці він піддає свій рот. Вже доведено, що через чотири роки носіння даного прикраси у людини з'являються серйозні стоматологічні проблеми.

Зараз ви читаєте новину «Колір язика розкаже про здоров'я». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути