четвер, 25 липня 2019 01:35

Коли молоко стає "небезпечним": міфи і правда про лактозу

  Люди, яким стає погано після склянки молока, можуть спокійно їсти будь-які види сиру.
Люди, яким стає погано після склянки молока, можуть спокійно їсти будь-які види сиру.

Чому лактозу відносять до списку небезпечних харчових компонентів і чи варто цьому вірити.

Молоко вважається продуктом першої необхідності, однак сьогодні ми намагаємося пити все що завгодно, крім його класичній версії - бананове, соєве, кокосове і найголовніше - безлактозне. Страх лактози змушує нас переходити з улюбленого капучіно на чистий американо, а любителів матчу-латте - на звичайний зелений чай. З чим пов'язана така харчова поведінка і наскільки вона обґрунтована, пише marieclaire.ru.

Лактоза і лактаза: що говорить медицина

Лактоза - вид цукру, який входить до складу звичайного молока і молочної продукції. Наш організм не може засвоювати лактозу в її початковому вигляді, але в цьому йому допомагає спеціальний білок лактаза. У підсумку, від лактози залишаються прості цукри - глюкоза і галактоза, які легко поглинаються стінками кишечнику. Для маленьких дітей лактаза є життєво необхідним білком, все необхідне зростання і розвитку організму вони отримують з молоком матері. Проте з віком така необхідність відпадає.

Статистика показує, що у 70% дорослих продукція лактази знижується до рівня, при якому повне засвоєння організмом молока стає неможливим. Дослідження також показали, що непереносимість лактози може виникати через генетичну схильність і проходження певних курсів лікування. Ці дані породили безліч необґрунтованих суджень про шкоду лактози.

 

В реальності не можна зі стовідсотковою впевненістю стверджувати, що у вас є непереносимість лактози. Виявити її можна тільки після здачі водневого дихального тесту та консультації у фахівців. Якщо ви часто відчуваєте нудоту, слабкість, головні і м'язові болі після сніданку улюбленими сирниками, вам варто обмежити споживання молочної продукції та відвідати нутриціолога. Можливо, у вас дійсно непереносимість.

Однак, перш ніж перейти на безлактозне молоко, пам'ятайте, що непереносимість молочного цукру не накладає серйозних обмежень на ваш раціон і любов до всього молочного.

Поширені судження про непереносимість лактози і наскільки вони правдиві.

1. Непереносимість лактози - це алергія на молоко

Ні. Непереносимість лактози виникає, коли рівень лактази, білка-розщеплювача, занадто низький, щоб допомогти організму впоратися з лактозою, молочним цукром. В результаті, можуть виникати неприємні побічні ефекти, але вони не є алергічною реакцією. Алергію на молоко найчастіше діагностують у дітей. Жити з нею набагато важче, ніж з непереносимістю лактози, і якщо є найменша підозра на її наявність, важливо одразу звернутися до фахівця.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Небезпечно для здоров'я: чому важливо слідкувати за кількістю цукру в раціоні

2. Якщо у вас непереносимість лактози, ви можете їсти молочні продукти

Лактоза присутня у всіх молочних продуктах, але люди, яким погано після склянки молока, можуть спокійно їсти будь-які види сиру. Пояснення просте: якщо білок, що розщеплює лактозу, виробляється у меншій кількості, це зовсім не означає, що він не виробляється зовсім. Цей показник варіюється, як і процентний вміст лактози в кожному окремому молочному продукті. Десь її багато, а десь - зовсім мало. Останнє відноситься, наприклад, до твердих сортів сирів, деяких видів молока (наприклад, козине і овече) і сметани.

 

3. Непереносимість лактози невиліковна

Деякі фахівці стверджують, що якщо в організмі виробляється хоча б малий відсоток білка-розщеплювача лактази, у пацієнта є шанс подолати непереносимість молока. Як і у багатьох випадках з профілактикою алергічних реакцій, прийом малих порцій молочної продукції в поєднанні з іншими продуктами може зіграти вам на руку і поступово привчити організм до вироблення більшої кількості лактази. Фахівці також відзначають, що ті пацієнти, які приймають пробіотик після молочної продукції, не зазнають серйозних побічних ефектів (як правило, симптоми непереносимості лактози дають про себе знати вже через 20-30 хвилин після прийому молочної продукції).

4. При непереносимості лактози єдине молоко, яке варто виключити з раціону, - це коров'яче

Не варто забувати, що коров'яче молоко - далеко не єдине джерело лактози. Козяче і овече молоко також містять цукор, хоча і в меншій кількості. І, перш ніж переходити на них, добре було б з'ясувати, який у вас поріг непереносимості лактози. При цьому важливо враховувати, що у вас цілком може бути порушення всмоктування лактози, і це зовсім не означає, що ваш організм її не переносить. Найчастіше провести розмежування між цими станами буває дуже складно, тому в таких випадках найефективніше - це пройти водневий дихальний тест. При цьому оцінюється відсоток водню, що видихається, який утворюється завдяки життєдіяльності бактерії, що обробляє лактозу в кишечнику.

Найбільше лактози містить знежирене молоко і молоко зі зниженим вмістом жирності, трохи менше - незбиране молоко, далі в списку йдуть йогурти, морозиво, тверді і домашні сири. У вершковому маслі і вершкових сирах молочного цукру або зовсім немає, або він присутній в невеликих кількостях.

Зараз ви читаєте новину «Коли молоко стає "небезпечним": міфи і правда про лактозу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути