середа, 17 березня 2021 14:20

Кількість смертей від Covid-19 наблизилась до піку. Є 3 шляхи, щоб зарадити ситуації - експерт

Щодо епідемічної ситуації в Україні хороших новин немає. Щоденна інфографіка Міністерства охорони здоров'я з кількістю нових випадків ні про що не свідчить. Слід звернути увагу на нові госпіталізації та показник летальних випадків. Щоденна кількість померлих наближається до тієї, яка була в грудні й зростатиме. Це означає, що "адаптивний" підхід не спрацює, бо поширення почалося по всій країні. Єдиний вихід - збільшити кількість місць в лікарнях та запровадити локдаун.

Про це у Facebook написав експрацівник МОЗ Павло Ковтонюк.

Автор: Павло Ковтонюк/facebook
  "Госпіталізації зростають протягом місяця. В останні два тижні вони перевищують пікові значення грудня минулого року. Це означає, що "адаптивний" підхід не спрацює, бо поширення почалося по всій країні", - сказав Павло Ковтонюк.
"Госпіталізації зростають протягом місяця. В останні два тижні вони перевищують пікові значення грудня минулого року. Це означає, що "адаптивний" підхід не спрацює, бо поширення почалося по всій країні", - сказав Павло Ковтонюк.

"На інфографіку з цифрами нових випадків, одужань та тестів можна не зважати. Жодна з цих цифр нічого цінного не покаже. Так було б, якби тестів проводили разів у 4-5 більше. Ріст нових випадків давав би нам сигнал, що саме в ці дні починається новий спалах. Головний показник для нас - нові госпіталізації", - сказав Ковтонюк.

За його словами, дані стосовно госпіталізації починають зростати за 7-10 днів після того, як стає більше нових випадків. За цією цифрою слід простежити тиждень і порівняти з цифрою виписаних з лікарень.

"Якщо госпіталізації зростатимуть швидше за виписаних, і це триватиме протягом тижня - почалося. Причому це спалах, який уже розгорівся 7-10 днів тому. Отож коли ви його помітите, в новинах уже буде інформація, що лікарні починають переповнюватися", - розповів експрацівник МОЗ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Стрибок заражень і смертей: ситуація з коронавірусом в Україні

Не меншу увагу варто звернути на показник летальних випадків. Він починає рости за 7-10 днів після того, як стартував ріст госпіталізацій. Тобто за 14-20 днів після того, як дійсно почався спалах.

"Якщо протягом тижня помічаєте, що ця цифра росте і є значною - це вже торба. Горить. Госпіталізації зростають протягом місяця. В останні 2 тижні вони перевищують пікові значення грудня 2020 року. Зростають одночасно в багатьох областях. Це означає, що "адаптивний" підхід не спрацює, бо поширення почалося по всій країні. Почала рости смертність. Щоденна кількість летальних випадків наближається до тієї, яка була в грудні. Наступного тижня вона її перевищить і ростиме далі", - каже Ковтонюк.

За його словами, є 3 шляхи, щоб зарадити швидкому поширенню коронавірусної хвороби.

"Хоча ні, 1-го вже нема. Це широке виявлення і рання реакція на ріст випадків. Цю можливість ми втратили. 2-й - робити те, що уряд робив під час осені й зими торік. Давати хворіти й збільшувати кількість ліжок. Обмеження запроваджувати в окремих областях, де все геть погано. Так уряд робить і зараз. Але геть погано стає у все більшій кількості областей, і це відбувається швидко. 3-й - національні обмеження, локдаун. Уже виглядає як варіант без особливих альтернатив. З локдаунами правило таке: якщо вже вирішив його запроваджувати, то це робити треба швидко і без половинчастих варіантів. Що швидше й рішучіше - то на коротший час він треба, і тим кращий результат. Тому уряду слід не відтягувати неминуче, а ухвалити рішення. Альтернативна - це ж саме рішення, тільки потім і з більшими втратами", - підкреслив експрацівник МОЗ.

Локдаун в Україні запровадять у тому разі, якщо червоний рівень буде в переважній більшості областей - Шмигаль.

Зараз ви читаєте новину «Кількість смертей від Covid-19 наблизилась до піку. Є 3 шляхи, щоб зарадити ситуації - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути