Німецькі вчені у дослідженні з'ясували, від чого залежить тяжкість похмілля.
Науковці досліджували алкогольні звички добровольців у віці від 19 до 40 років, пише American Journal of Clinical Nutrition.
Усіх учасників поділили на три групи. В одній випили по 1,2 л пива, а потім по 4 келихи вина, у другій - в зворотному порядку вживали алкогольні напої. У третій групі пили тільки пиво або тільки вино.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Хильнула і викликала "швидку": у жінки підозрювали коронавірус, а діагностували похмілля
Усіх добровольців помістили під медичний нагляд. Потім їм дали тиждень, щоб весь алкоголь повністю вийшов з організму, і повторили експеримент ще раз, змінивши при цьому порядок вживання напоїв.
Згідно з висновками, на тяжкість похмілля не впливає порядок розпивання алкогольних напоїв. Учені відзначили, що основними причинами похмілля є зовсім інші чинники, а саме: зневоднення, реакція імунної системи, порушення обміну речовин і гормонів, кількість барвників і ароматизаторів.
Учені пояснюють, що тяжкість похмілля залежить не тільки від якості спирту, а й інших інгредієнтів напою. Наприклад, барвники підсилюють похмілля, тому за однакової концентрації спирту бурбон може викликати сильніше похмілля, ніж горілка.
Продукти з високим вмістом амінокислоти L-цистеїн можуть зменшити симптоми похмілля. Такого висновку дійшли вчені з Університету Гельсінкі й Університету Східної Фінляндії, які провели спеціальне дослідження. Цей аналіз став першим у світі.
Коментарі