середа, 28 березня 2018 10:40

Штучний суглоб за один день в медичному центрі "Омега-Київ"

100 тисяч операцій по установці штучних суглобів щорічно проводять в Україні. За статистикою, найбільш поширеними є операції із заміни тазостегнового, колінного і плечового суглобів. Погоджуються на ендопротезування не тільки люди старшого віку, а й молодь, адже операція дозволяє швидко повернутися до нормального життя і виконувати повний спектр рухів.

 

Що таке ендопротезування (артропластика)?

Ендопротезування - це оперативне втручання по заміні рідного суглоба на штучний, який, в свою чергу, має анатомічну форму здорового суглоба і виконує всі його функції. Сучасні ендопротези виготовляють зі спеціальних нержавіючих сплавів, які добре приживаються в людському організмі. Це позбавляє пацієнта від дискомфорту і неприємних відчуттів. Хороший ендопротез при правильній експлуатації прослужить 20-30 років. У разі, якщо протез зношується, його замінюють новим або замінюють деякі компоненти.

Заміна суглоба на штучний: як це було раніше?

У 70-тих роках минулого століття операція з заміни здорового суглоба на штучний вважалася однією з найбільш небезпечних, хоча, по мірках того часу, багатообіцяючою. Після хірургічного втручання пацієнти відчували сильний біль, а ендопротези часто ламалися, не прослуживши й року.

В кінці 90-тих - початку 2000-них, операції проводили набагато частіше і вже без побоювання за результат. Але були свої нюанси в етапах підготовки, проведення та реабілітації.

По-перше, час, витрачений на проведення хірургічного втручання.

Раніше пацієнт проводив 2 дня в палаті до операції, тиждень - після втручання і ще місяць ходив на милицях. По-друге, розріз, який робив хірург для заміни тазостегнового суглоба, був величезний і проходив через половину сідниці. Артропластика супроводжувалася колосальними крововтратами. Тому після операції в обов'язковому порядку призначали переливання крові.

Ендопротезування без страху і болю за один день - як це відбувається зараз?

Сучасні технології дозволили перетворити складне оперативне втручання в малоінвазивну операцію - каже завідувач відділенням оперативної ортопедії і травматології медичного центру "Омега-Київ".

Операція проводиться в день надходження пацієнта. На місці, в хірургічному відділенні фахівець проводить всі необхідні процедури:

● Огляд;
● Діагностику (КТ, МРТ, аналізи);
● Вивчає історію хвороби пацієнта;
● Підбирає разом з пацієнтом модель імпланта.

Після діагностики і затвердження всіх деталей - сама операція. Спочатку пацієнтові проводять провідникову анестезію, яка регіонально відключає чутливість. Пацієнт може і спати, якщо побажає. Хірург робить акуратний розріз на тілі (5-10 см), під час операції використовують 3D-навігатор. Оперативне втручання в середньому триває 1,5 години. Після операції на тілі пацієнта залишається тільки маленький косметичний шов.

Особливості реабілітації

На наступний день після ендопротезування пацієнт може самостійно ходити на невеликі відстані. Найчастіше це прогулянка по відділенню. Період реабілітації в середньому займе три тижні. Пацієнт весь цей час буде знаходитися під наглядом фахівця.

У медичному центрі "Омега-Київ" фахівці щодня проводять операції по установці штучних суглобів. Сучасні методи проведення хірургічних втручань даного типу, і використання провідної апаратури дозволяють виконувати ендопротезування безболісно, ​​швидко і якісно.

Зараз ви читаєте новину «Штучний суглоб за один день в медичному центрі "Омега-Київ"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

17

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути