понеділок, 23 листопада 2020 02:28

Інфекціоніст пояснив, як правильно визначати насичення крові киснем

У здорової людини рівень насичення крові киснем складає 95-99%. Якщо ж пульсоксиметр – електронний прилад, який вимірює цей показник, виводить на екран цифру нижче норми - слід негайно звернутися до лікаря. Вимірювати дані потрібно тричі на день.

Автор: надане Андрієм Процик
  "Щоб тримати стан хворого під контролем, орієнтовно слід вимірювати рівень насичення кисню в крові з інтервалос 5-8 годин", - каже Андрій Процик.
"Щоб тримати стан хворого під контролем, орієнтовно слід вимірювати рівень насичення кисню в крові з інтервалос 5-8 годин", - каже Андрій Процик.

Про це Gazeta.ua розповів Андрій Процик, інфекціоніст.

"Завдяки пульсоксиметру визначається пульс та рівень насичення киснем тканин. Якщо є проблеми із диханням, такі, як при коронавірусі, цей показник може свідчити про силу враження легень. Нормальний - від 95% до 99%, якщо 94% і нижче, то ймовірно є ураження", - підкреслив інфекціоніст.

Лікарі радять придбати пальчиковий. Такий прилад, на відміну від стаціонарного, портативний та не потребує спеціальних умінь та медичної освіти для самостійного використання. Коштує близько 500 гривень. Ціна варіюється в залежності від дрібних факторів, наприклад, чи є пам'ять вимірювання, батарейки в наявності, Bluetooth, USB та інше.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Жінки не хотіли повертати кисневі концентратори. Боялися, що задишка повернеться"

"Щоб тримати стан хворого під контролем, орієнтовно слід вимірювати показники не менше трьох разів на день: вранці після сну, ввечері - перед сном та у проміжний час. Інтервал складає 5-8 годин", - додав Процик.

Деякі пульсоксиметри зберігають дані або передають їх одразу ж на комп'ютер. Якщо така функція відсутня, слід записати усі показання, щоб тримати лікаря у курсі стану здоров'я пацієнта.

Отримати точні дані можна дотримуючись наступних правил:

- перед використанням слід ретельно очистити та висушити руки, адже прилад працює просвічуючи світло через шкіру, бруд може перешкодити роботі пульсоксиметра;

- на період використання приладу, краще не покривати нігті гель-лаком, адже той поглинає світло, яке випромінює оксиметр. Якщо в даний момент немає можливості зняти лак, варто розмістити кліп набік, щоб уникнути якомога більшої кількості нігтьового покриття;

- під час роботи приладу сидіти потрібно нерухомо кілька хвилин.

Пульсоксиметр має знаходитися у аптечці не лише у хворого вірусними недугами. Прилад використовується при діагностиці та підборі терапії при проблемах сну, для пацієнтів кардіологічного і неврологічного профілю. Зокрема допомагає спортсменам підвищити ефективність тренувань без шкоди для здоров'я.

2021 року фармацевтична компанія Janssen, що належить американській корпорації Johnson & Johnson, розраховує на появу своєї вакцини. Препарат коштуватиме менш як $10.

Зараз ви читаєте новину «Інфекціоніст пояснив, як правильно визначати насичення крові киснем». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути