Ексклюзиви
вівторок, 31 березня 2020 17:03

Імунолог розповіла, як можна було запобігти пандемії коронавірусу

Імунолог розповіла, як можна було запобігти пандемії коронавірусу
Ті, хто перехворів на коронавірус, мають імунитет до нього, але ще невідомо наскільки сильний

Від пандемії нового коронавірусу COVID-19 можна було уберегтися людству, якби 15 років тому лікарі не зупинили роботу над вакциною від родича цього вірусу - SARS-CoV.

Ті люди, які 2003 року перехворіли вірусом SARS-CoV, мають значно стійкіший імунітет до нового коронавірусу SARS-CoV-2, оскільки вони мають 80% геномної ідентичності.

"Важливий висновок, який варто зробити з цього - сьогоднішній епідемії можна було б запобігти, якби свого часу була створена вакцина від SARS-CoV. Але робота із вивчення SARS-CoV була припинена", - каже імунолог Поліна Делетич, яка зараз працює у Великій Британії над розробкою вакцини від нового коронавірусу. - Організації, які це спонсорували, фармацевтичні компанії та вчені переорієнтувалися на роботу над іншими, "більш актуальними" на той момент проблемами - було вирішено, що мала кількість хворих і низька контагіозність вірусу не дозволять отримати комерційної вигоди від засобів проти цього збудника. Сьогодні ми розуміємо, що наявність ефективного лікування і вакцини могли б істотно полегшити симптоми COVID-19 і врятувати життя", - каже Делетич, пише tsn.ua.

Також імунолог спростувала інформацію про начебто зафіксовані випадки повторного зараження коронавірусом. За її словами, ті, хто одужав від цієї хвороби, мають імунітет, однак дослідники працюють над тим, аби з'ясувати, наскільки він сильний та довготривалий.

"Лабораторною ознакою формування стійкого довготривалого імунітету після перенесеної інфекції є наявність у плазмі крові специфічних імуноглобулінів групи G. Ми вже точно знаємо, що у відповідь на SARS-CoV-2 організм людини виробляє імунітет. Дані з Китаю та Австралії говорять про те, що в крові у пацієнтів, які одужали, виявляється досить високий титр антитіл G. Експерименти підтверджують, що концентрація антитіл достатня для знешкоднення вірусу. Ми з упевненістю можемо сказати, що у цих пацієнтів сформувався імунітет і в найближчі кілька місяців вони не можуть захворіти повторно", - запевнила Делетич.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Друга хвиля епідемії коронавірусу відбудеться восени

Також імунолог зазначила, що можливість вбивства вірусу шляхом колективного імунітету є небезпечним, оскільки вірус має важкі наслідки для людей старшого віку, а тому виробництво людством колективного імунітету призведе до значної кількості жертв.

"На жаль, сьогодні переважна більшість населення не захищена імунітетом - у нас поки навіть немає загальнодоступного серологічного аналізу, що дозволяє визначити рівень антитіл G. І що ще гірше, ми не можемо собі дозволити "дати" популяції перехворіти: вірус занадто важкий для деяких груп населення, неконтрольоване поширення його призведе до перевантаження системи охорони здоров'я і численних жертв. Тому для нас дуже важливо дотримуватися карантинних заходів, щоб не бути потенційним переносником інфекції і знизити навантаження на систему охорони здоров'я", - підкреслила імунолог.

Над розробкою вакцини від коронавірусу працюють спеціалісти у 35 країнах. Зазвичай розробка вакцини займає близько 10 років, однак в екстремальних умовах цей процес значно пришвидшується. Одна з американських лабораторій уже почала першу фазу клінічних випробувань на волонтерах. Інші лабораторії планують почати дослідження на людях на кінець травня. За ідеального розкладу широке виробництво можна буде розпочати до 2021 року.

Зараз ви читаєте новину «Імунолог розповіла, як можна було запобігти пандемії коронавірусу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути