неділя, 24 березня 2019 01:35

Хіт-парад нічних жахів: чому людям сняться жахи
6

  Погані сни чутливіше за свідомі відчуття, реагують на те, що ми переживаємо в реальності, і дають цьому оцінку.Фото: ua.depositphotos.com
Погані сни чутливіше за свідомі відчуття, реагують на те, що ми переживаємо в реальності, і дають цьому оцінку.Фото: ua.depositphotos.com

На нас нападають, ми не можемо зрушити з місця або падаємо в непроглядну порожнечу - такі тривожні сценарії нічних сновидінь можуть виникати у нас в складні періоди життя, в моменти випробувань. Однак навіть погані сни, що відображають наші драми і внутрішні конфлікти, мають свій сенс.

"Я перебуваю в якомусь дивному будинку, що нагадує занедбану лікарню, а може, це завод або в'язниця. Все занурене в темряву, але я відчуваю чиюсь присутність. Раптом виникає чудовисько, напівлюдина-напівзмія. Я хочу від нього втекти, але тіло відмовляється слухатися. Жахливе істота зі свистом наближається. У цей момент я прокидаюся, весь в поту... "

Це приклад типового нічного кошмару, варіації якого з тими чи іншими деталями кожному з нас доводилося бачити уві сні. Три чверті снів, з якими пацієнти приходять до психоаналітиків, складають жахи. Це не дивно: чим більше нас турбує зміст сну, тим сильніше ми хочемо зрозуміти, що він означає. Нічні кошмари - це перетворене і перебільшене (зі згущенням фарб) відображення того, що ми переживаємо, питань, які ми собі ставимо, наших конфліктів, професійних, сімейних або шлюбних.

Ось чому, переживаючи стрес, пов'язаний з розлученням або звільненням, ми стаємо більш схильні до таких сновидінь. Вони в жодному разі не означають якогось патологічного процесу, за винятком випадків, коли ми щоночі бачимо дуже страшні сни, внаслідок чого перестаємо спати взагалі, - тут слід звернутися до фахівця.

  Фото: ua.depositphotos.com
Фото: ua.depositphotos.com

Зигмунд Фрейд в таких гнітючих снах вбачав спробу несвідомого реалізувати пригнічені сексуальні бажання, скориставшись тим, що уві сні свідомість частково вимикається. Його гіпотеза досі не отримала ні наукового підтвердження, ні спростування.

На думку більшості психологів, такі сновидіння допомагають справлятися з емоціями і регулювати внутрішні конфлікти. Можливо, ця здатність приводити всі свої органи чуття в стан тривоги успадкована ще з доісторичної епохи, коли, не маючи зброї проти хижаків, люди були змушені бути постійно напоготові для того, щоб вижити.

Сон - це приховане послання

Однак сам механізм функціонування жахів залишається загадкою. Дійсно, вивчати їх науковим шляхом в стінах лабораторії дуже важко: пацієнтів заспокоює присутність дослідників, що спостерігають за ними, і, як правило, вони сплять мирним сном.

Попри усі існуючі складнощі, нейробіологи виділяють два типи кошмарів. Одні виникають в фазі парадоксального сну, залишаючи при пробудженні почуття гіркоти, фрустрації, гніву або провини. Інші виникають в ході глибокого повільного сну, вони викликають в нас найбільшу тривогу аж до того, що, не маючи змоги вирватися з обіймів жаху, ми прокидаємося в поту, з калатаючим серцем.

  Фото: ua.depositphotos.com
Фото: ua.depositphotos.com

Одне можна стверджувати з упевненістю: у снів є таємний сенс. Якщо правильно інтерпретувати нічний кошмар, він дозволить сприйняти якусь правду про нас, яку ми ледве відчуваємо, але не хочемо або не можемо знати. Він відкриває щось в поведінці оточуючих.

Класичний приклад: в організації прийнято рішення про звільнення співробітника. Керівництво нічого йому не повідомило, але у важкій атмосфері недомовок і таємниць він відчуває деякі знаки, що вказують на його звільнення. І тоді йому сняться кошмари, призначення яких - попередити його. Як тільки він опиниться з цією ситуацією віч-на-віч, страшні сни припиняться.

Схоже, що погані сни більш гнучко і чуйно, ніж свідомі відчуття, реагують на те, що ми переживаємо в реальності, і дають цьому оцінку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Бажання поспати довше призводить до неврозів

Хіт-парад жахів

Із сотень снів, розказаних пацієнтами, психологи виділяють три часто повторювані великі кошмарні теми.

1. Параліч. Літак падає на голову, а ступні немов приклеїлися до землі. Ми хочемо покликати на допомогу, але ні пари з вуст. Нам загрожує небезпека або ми її передчуваємо, ми намагаємося діяти, але не можемо нічого зробити. Ці сценарії можуть вказувати на деяку ситуацію агресії, яку ми більш-менш пасивно переживаємо у своєму житті: нас підстерігає небезпека, треба бути пильними.

  Фото: ua.depositphotos.com
Фото: ua.depositphotos.com

З наукової точки зору, ця тривожна нездатність захищатися відображає фізіологічну реальність: коли ми спимо, рухові функції блоковані, і тіло справді сковане. З тієї ж причини блокування рухової функції в кошмарах ми ніяк не реагуємо на небезпеку, яка нам загрожує. Або ж в еротичних снах ми майже завжди займаємо пасивну позицію, підкоряючись волі іншого. У наших снах фізіологічна реальність і уява сплутані.

2. Падіння в порожнечу. У будинку, де ми знаходимося, обрушується стеля, провалюється підлога, і ми опиняємося в непроглядній порожнечі. Такі погані сновидіння пов'язані з досвідом покинутості, реальної чи уявної. Вони висловлюють страх втратити контроль, розслабитися.

А ще такі сни попереджають про те, що хтось нас зрадив або збирається це зробити. Остерігайтеся обману: якщо ми не будемо звертати на це уваги, ми ризикуємо впасти з висоти. Мова не йде про якусь особливу прозорливість, це просто інтуїтивне почуття, що виникає від дивного відчуття незручності, несумісності з тією або іншою людиною, на перший погляд дуже милою, щоб дійсно бути щирою, занадто ввічливою, щоб бути чесною.

3. Зустрічі з людьми в масці, які кривляються або дивно одягнені. Але ці персонажі лише попереджають нас про те, що в повітрі витає якась невизначеність. Наприклад, людина, яка прикидається другом, насправді нас обманює. А може і романтичний варіант: людина з нашого оточення в нас закохана, але не наважується зізнатися в цьому. Тут теж немає ніякого ясновидіння, тільки наша чутливість, яка загострюється завдяки сну.

Що сниться чоловікам, а що жінкам

  Фото: ua.depositphotos.com
Фото: ua.depositphotos.com

Канадські психологи, котрі збирають колекцію снів вже більше десяти років і проаналізували більш десяти тисяч оповідань, також свідчать про те, що у величезній кількості випадків в жахливих снах виникає насильство.

Однак чоловіки і жінки вночі борються з різними агресорами. Чоловіки - за своє виживання у військових конфліктах, в повенях, під час землетрусів і вивержень вулканів. Жінкам здебільшого дістаються переживання від сварок, сцен розставання або приниження, участі в різноманітних психологічних драмах, де вони виступають героїнями фільму.

Денні штампи виявляються в наших сновидіннях. Представники обох статей борються з жахами тією ж зброєю, якою вони користуються коли не сплять: чоловіки вдаються до дії, жінки - до слів і емоцій.

Також ми по-різному справляємося з емоційним вантажем поганих снів: одні прокидаються рівно за мить до того, як агресор навалюється на них, інші витримують довше і встигають подивитися, як їх важко поранили. Але тут відмінностей між статями не виявляється.

Теорія щасливих сновидінь

  Фото: ua.depositphotos.com
Фото: ua.depositphotos.com

Якщо кошмари - це часто корисні сигнали тривоги, то найбільш травмуючі з них можуть свідчити про необхідність лікування. Це стосується жахів, що виникають внаслідок нещасного випадку, автокатастрофи, агресії, психологічного шоку, з яким не можемо впоратися.

Під час Другої світової війни для того, щоб виліковувати солдатів з психологічними травмами, американські військові психологи розробили спеціальну техніку, яка збільшувала кількість кошмарних снів. А потім, після певного часу, виникав підсумковий, дозвільний сон, "зі щасливим кінцем". Пілот бомбардувальника, якому довелося вистрибувати з машини, охопленої полум'ям, насамкінець бачив сон, в якому його літак м'яко приземлявся, він сам щасливо уникав небезпеки і зустрічався з іншими членами екіпажу за чаркою міцного напою.

Сьогодні таких снів "зі щасливим кінцем" можна досягти за допомогою набагато більш сприятливих технік, наприклад, візуалізації. Пацієнт разом з психотерапевтом подумки переписує сценарій нав'язливого жаху. Залучаючи найбільш приємні образи і деталі, пацієнт вигадує благополучний фінал історії, який впроваджується в його психіку. Одночасно з цим жах, що його травмує, розсіюється. Пацієнт виліковується через п'ять-вісім тижнів.

Зигмунд Фрейд і Карл Густав Юнг, засновник аналітичної психології, виявили, що в сновидіннях різних людей повторюються одні й ті ж символи і сюжети. Довгі або гострі предмети (парасольки, ножі) - символи чоловічої сексуальності, а предмети, що обмежують порожній простір (сумки, пляшки), - символи жіночого початку. Коридори або лабіринти часто вказують на заплутані ситуації та пошук виходу з них. Однак у кожного сюжету є кілька варіантів прочитання, і правильно зрозуміти його можна тільки в контексті життєвих подій і особистих асоціацій сновидця.

Зараз ви читаєте новину «Хіт-парад нічних жахів: чому людям сняться жахи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути