четвер, 13 жовтня 2016 11:35

Гриби небезпечно зберігати в поліетиленових пакетах - лікар

Гриби небезпечно зберігати в поліетиленових пакетах - лікар
Фото: glavcom.ua

Осінь це грибна пора. Їх збирають усі і всюди. Це заняття є небезпечним, якщо не розбираєшся, які з них отруйні. Гриби треба збирати хоча б за кілометр від траси. Вони, як губка, вбирають з атмосфери й ґрунту шкідливі речовини. Вони також накопичуються в перезрілих грибах. Тому з над­гнилим корінцем або трохи підсохлі треба оминати.

У стравах з грибами, важливо не тільки правильно їх вибрати, а й достатньо вимочити та прокип'ятити. Краще проварити довше, ніж хоча б трохи менше.

"Не можна їсти такі, що довго пролежали без обробки. Зберігають зірвані гриби не довше доби при температурі до плюс 10 градусів. Головне — не класти в поліетиленові пакетики, — каже столичний гастроентеролог Марина Пишнюк. — Туди не проходить повітря і не випаровується волога. Через це утворюються шкідливі речовини".

Про те, що отруїлася грибами, людина дізнається через 2—6 год. Починає нудити, болить живіт, підвищується температура і з'являється блювота. Отруєння блідою поганкою проявляється пізніше — через 8—21 годин, коли вже вражена печінка та головний мозок.

Якщо є ці симптоми, треба одразу викликати швидку допомогу.

Читайте також: Запалення нирок жінки викликають самі - лікар

Щоб полегшити стан хворого, прикладіть грілки до ніг. Тепло сприяє відтоку крові зі шлунку та кишечника. Уповільнює розповсюдження токсинів організмом.

Треба промити шлунок. У літрі теплої кип'яченої води розчинити столову ложку солі. Дати випити ковтками чотири склянки. Щоб викликати блювоту, натискають пальцем на корінь язика. Процедуру треба повторити три-чотири рази.

"Головне, не годувати хворого, не давати знеболювальні та жарознижувальні засоби. Не можна пити алкоголь. Від нього отрута легше всмоктується організмом".

Зараз ви читаєте новину «Гриби небезпечно зберігати в поліетиленових пакетах - лікар». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути