пʼятниця, 10 квітня 2020 19:25

"Горіла 4 дні, а тест на коронавірус не зробили": розкрили феномен Миколавщини

"Горіла 4 дні, а тест на коронавірус не зробили": розкрили феномен Миколавщини
Тести на коронавірус не завезли у Миколаївські лікарні. Фото: 1ul.ru

Відсутність хворих з коронавірусом у Миколаївській області не феномен, а недоробки в тестуванні. Тому там важко оцінити розповсюдження хвороби між людьми. Одні помирають, інші виздоровлюють і не знають, що з ними було насправді.

Все частіше почали з'являтися заяви людей, які мали схожі симптоми, але їх не перевіряли на наявність вірусу. Причина в дефіциті тестів.

Схожу історію розповіла Любов Сулима із Миколавщини. Жінка звернулася до сімейного лікаря, який діагностував інфекцію по червоних очах. Призначили противірусне, а температура навіть не поміряли.

"Підняла всіх лікарів на ноги аж тоді почали мене рятувати. Чотири дні була температура вище 38 градусів, яка нічим не збивалася. Відчувала, що горіла. Кашлю і нежитю не було. Ні з того, ні з того тільки температура. Мені гіршало, а лікар не приїхав. Призначив дистанційно антибіотик і при погіршенні порадив телефонувати на "швидку". Та вперто не їхала. По телефону мене переключали на консультантів, які теж наосліп почали призначати препарати", - розповідає Любов Сулима.

Жінка сама поїхала в лікарню, де діагностували пневмонію по рентгені. Призначили проколоти тижневий курс антибіотиків і відпустили додому. Ці процедури жінка робить в місцевій амбулаторії. Тестування їй досі не зробили, хоч симптоми дуже схожі. Але в місцевих лікарнях немає тестів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Учені сфотографували, як коронавірус заражає людину

Україна поки залишається державою з одним із найнижчих рівнів тестування. У Південній Кореї мало хворих, бо там тестують всіх, хто перебував у контакті з зараженим, навіть якщо в людини немає симптомів. Там відкрили спеціальні пункти тестування, де це роблять швидко й безкоштовно. Це дозволило взяти ситуацію під контроль та не допустити колапсу медичної системи.

"У експрес-тестів достовірність – близько 50%. Навіть на упаковці вказано, що вони не можуть використовуватися для постановки діагнозу. Тільки як допоміжний інструмент для лікарів", – пояснив глава Національної палати України, лікар-епідеміолог і клінічний імунолог Сергій Кравченко.

В яких областях тести і є, то не вистачає медиків, які могли б їх зробити. Житомирщина отримала 3 тисячі ПЛР-тестів на коронавірус від благодійників. В обласному лабораторному центрі, кажуть - на даний момент тест-системами забезпечені. А от фахівців не вистачає. На всю область є лише два лікарі-вірусологи, які можуть робити тестування.

Міністр охорони здоров'я Максим Степанов заявив, що в Україні оновили протокол лікування хворих на коронавірус.

За словами чиновника, це дасть змогу ефективніше боротися з інфекцією.

Зміни зроблено на основі нових даних японського, австрійського та інших світових регуляторів за результатами наради українських експертів.

Зараз ви читаєте новину «"Горіла 4 дні, а тест на коронавірус не зробили": розкрили феномен Миколавщини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути