Вразливість організму перед вірусами й інфекціями залежить від міцності імунітету. Якщо він не ослаблений, шанси підчепити недугу мінімальні. В іншому ж випадку найменший контакт з вірусом може призвести до зараження.
Покращити імунітет допоможе правильне харчування. Перелік корисних продуктів, які обов'язково мають бути наявні в раціоні під час сезону застуди та грипу, подав ресурс verywellfamily.com
1. Шоколад. Какао є потужним джерелом антиоксидантів. Воно містить у собі майже всі необхідні для здорового харчування елементи: білки, жири, вуглеводи, клітковину, такі мінерали, як кальцій, фосфор, цинк, залізо, мідь, магній, калій. Цей продукт сприяє зміцненню захисних сил організму й покращенню обміну речовин. Також тонізує й допомагає боротися зі стресами, які здатні послабити імунітет. Входячи до складу шоколаду, какао робить корисним і його. Чим вищим є відсоток вмісту какао-бобів, тим краще.
2. Гриби. Містять у собі вітаміни й мінерали, які допомагають зміцнити імунну систему. Деякі види грибів володіють противірусним й антибактеріальним ефектом.
3. Йогурт. Пробіотики у складі йогуртів захищають шлунково-кишковий тракт від хвороботворних бактерій. Разом із тим сприяють також загальному зміцненню організму, роблячи його менш вразливим перед інфекціями.
Найкориснішим є грецький йогурт. У його складі набагато менше цукру й у декілька разів більше білка та кальцію.
4. Хурма. Хурма багата вітамінами А і С, які важливі для підтримки імунної системи. Тільки одна середня хурма містить близько половини рекомендованої добової норми вітаміну А. Цінними джерелами цієї речовини є також гарбуз, батат, горіхи, шпинат. Вітаміну С багато в полуниці, ківі й апельсинах.
5. Пісне м'ясо. Воно має високий вміст цинку. Цей мінерал збільшує вироблення клітин, які борються з інфекцією. Альтернативними джерелами цинку є горіхи, пластівці, бобові культури.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Які ліки ефективні проти грипу, а які небезпечні
6. Горіхи. Також є цінним джерелом речовин, важливих для підтримки імунітету. Це такі, як вітамін Е, цинк й омега-3 жирні кислоти.
7. Риба жирних сортів. Багата на омега-з жирні кислоти. Завдяки цьому здатна покращити роботу імунної системи й знизити ризик появи на фоні інфекції різноманітних ускладнень. Особливо корисними є скумбрія, тунець і лосось.
8. Часник. Має антибактеріальні й противірусні властивості. Стимулює імунітет. Є джерелом антиоксидантів.
9. Ягоди. Містять велику кількість вітаміну С й антиоксидантів. Завдяки цьому посилюють захисну функцію організму. Особливо багатими на антиоксиданти є чорниці. Вітаміну С багато міститься в полуниці.
10. Яскраві різнокольорові овочі. Жовті, помаранчеві й зелені — усі вони містять велику кількість антиоксидантів, які сприяють покращенню імунітету. Важливо, аби в раціоні комбінувалися овочі різних кольорів: кожен із них забезпечує організм окремим типом антиоксидантів.
Раніше розповіли, як приготувати ефективний протизастудний чай. Такий напій володіє потужною протизапальною дією. Здатен стимулювати імунітет, полегшувати біль та налагоджувати травлення. Вживання його покращує стан шкіри, іде на користь серцю й судинам.
Коментарі