пʼятниця, 13 листопада 2020 15:58

Дослідження виявило негативний вплив масок на шкіру обличчя

Дослідження виявило негативний вплив масок на шкіру обличчя
Дерматологи зауважують, що з початку пандемії на погіршення стану шкіри обличчя скаржаться все більше пацієнтів. Фото: pixabay

Ризик спалаху екземи через носіння маски для обличчя можуть мати люди з чутливою шкірою.

Екзема є найпоширенішим алергічним захворюванням шкіри, передає "Українська правда".

Дерматологи зауважують, що з початку пандемії на погіршення стану шкіри обличчя скаржаться все більше пацієнтів. Медики виявили проблему, коли 60-річний чоловік з кількома алергіями на шкірі в анамнезі переніс дерматит, викликаний маскою. Спочатку намагаючись діагностувати корінь проблеми, лікарі зрозуміли, що причиною цього стали еластичні стрічки його маски. У пацієнта діагностували випадок контактного дерматиту – форми екземи, що підживлюється реакцією на речовину або матеріал.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Скільки українців уже сплатили штраф за відсутність маски

Хворий приймав звичайний протиалергічний препарат до того, як виявили проблему з маскою. Це було неефективно, і згодом він повернувся до лікарів із цим питанням. Медики припустили, що винна саме маска.

"Ми зрозуміли, що його висип з'явився саме там, де прилягають еластичні частини маски. Ми зменшили кількість преднізолону та порадили йому використовувати місцевий стероїд та місцевий імунодепресант, поки висип не зникне. Ми також сказали йому використовувати маски на бавовняній основі без барвників та без еластичних речовин. Під час наступного телефонного візиту через тиждень пацієнт сказав, що стан трохи покращився", – зазначає лікар-алерголог доктор Крістін Шмідлін.

Висновки лікарів представили на щорічній зустрічі з питань алергії, астми та імунології. Це підтверджують і нещодавні дослідження, які провели у Великій Британії. Вони виявили безпрецедентні показники професійного дерматиту серед медичних працівників. Більшість покриттів, включаючи 3-шарові маски та KN95, виготовляються з нетканих матеріалів, що мають фетровий склад. Експерти стверджують, що ці матеріали, як правило, спричиняють пошкодження мікротрінням, викликаючи легкий та помірний дискомфорт, особливо в людей з чутливою шкірою. Покриття допомагають запобігти передачі вірусу. Але носіння їх протягом тривалого періоду може викликати висипання.

Маски із вбудованими клапанами дозволяють потокам нефільтрованого повітря, що видихається, виходити. Це робить їх непридатними в боротьбі з поширенням Covid-19. Американський дослідник використав високошвидкісні камери, щоб відобразити потоки повітря, що виходять із відкритого рота через маску N95 без клапана та маску з клапаном №94.

Зараз ви читаєте новину «Дослідження виявило негативний вплив масок на шкіру обличчя». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути