пʼятниця, 20 листопада 2020 12:56

Дослідили, у який період хворі на Covid-19 максимально заразні

Дослідили, у який період хворі на Covid-19 максимально заразні
Активних фрагментів вірусу не знайшли вже після 9-ти днів від появи симптомів. Фото: pixabay.com

Вчасна самоізоляція має вирішальне значення для профілактики поширення коронавірусної інфекції. Люди з Covid-19 максимально заразні у перші 5 днів після появи симптомів.

Можливість хворих передавати вірус залежить від того, наскільки він життєздатний, свідчать результати дослідження в Lancet.

"Людей потрібно закликати ізолювалися, щойно в них виникнуть найменші симптоми. Доки хворі чекають на результати тестів, вони проходять найбільш "заразну" фазу", - зазначив один із авторів спостереження Мюге Чевік.

Дослідники брали зразки із горла хворих до 9 днів після появи в них симптомів і потім розмножували вірус. Виявилося, що кількість частинок РНК вірусу в зразках досягала максимуму на момент появи симптомів чи впродовж 5 діб після перших їх проявів.

Крім того, неактивні фрагменти РНК вірусу знаходили в горлі та носі в середньому до 17 днів після появи симптомів. Попри те, що неактивні фрагменти довго зберігаються в організмі, активних часток вірусу не знайшли вже після 9 днів від появи симптомів. Тобто більшість хворих менш заразні в цей період.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У кого почастішали випадки ускладнень від Covid-19

Багато людей, які перехворіли на коронавірус, помітили, що в них погіршився стан зубів. Дослідження показують, що це може бути пов'язано з поганим насиченням голови кров'ю. Це наслідок проблем із судинами, пише HuffPost.

Зараз ви читаєте новину «Дослідили, у який період хворі на Covid-19 максимально заразні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути