середа, 14 червня 2017 12:08

Донорство: чим здача крові корисна для організму

Автор: 24tv.ua
  Як швидко відновити організм після здачі крові
Як швидко відновити організм після здачі крові

14 червня відзначають Всесвітній день донора. В Україні особливо популярним донорство стало з початком війни на Донбасі. Люди зрозуміли, що це справді може врятувати життя.

Здача крові - корисна не тільки для пацієнта, а й для організму самого донора.

Імунна система

Регулярна здача крові - профілактика захворювань імунної системи, зумовлених проблемами з обміном речовин – це подагра, атеросклероз, а також порушення роботи підшлункової залози, шлунка, печінки тощо.

Серцево-судинна система

Під час спільних досліджень американським та фінським ученим вдалося довести, що систематичне донорство може знизити ризик захворювання на різні серцево-судинні хвороби. Надлишок крові чинить навантаження на судини і серце, а донорство виводить цей зайвий баласт.

Після здачі крові організм отримує сигнал про оновлення і починає відшкодовувати втрати та стимулювати кровотворення.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чоловік здав 520 л крові

Крововтрата

Люди, які регулярно здають кров, легше переносять втрату крові. Організм донора звик активно оновлювати запаси крові, тож він може швидше відновитись після проблемної ситуації.

Омолодження

Під час регулярної втрати крові відбувається і регулярне її оновлення. Дослідження показують, що регулярне донорство збільшує тривалість життя на 5-7 років.

За статистикою жінки живуть довше за чоловіків приблизно на 5 років. Дехто з медиків вбачає зв'язок між збільшенням тривалості життя у жінки та щомісячню втратою крові. З рештою, жінки самі помічають, що після критичних днів тіло оновлюється, зокрема покращується стан шкіри та волосся.

Психологічна складова

Ще одним важливим елементом донорства можна вважати потужну емоційну розрядку, яку отримує людина після здачі крові. Коли донор усвідомлює, що зробив добру справу, можливо, навіть врятував життя, то це дає емоційний підйом.

Коли донора готують до здачі крові, його безкоштовно обстежують на ВІЛ, гепатити В і С, сифіліс тощо. Так донор може виявити недугу на ранній стадії і почати її лікування.

Захищає права донора і законодавство. В Україні людині, яка здала кров, надають два додаткові вихідні на роботі чи навчання для повноцінного відновлення. Заробітна плата зберігається.

Ризики

Процедуру проводять з використанням сучасного обладнання. А одноразові прилади для збору крові зроблені так, що використовувати їх повторно просто неможливо.

Правила поведінки донора

Автор: 24tv.ua
  Як швидко відновити організм після здачі крові
Як швидко відновити організм після здачі крові

За кілька днів до процедури, а також після здачі крові стежте за своїм харчуванням – уникайте жирної, копченої та смаженої їжі, а також молочних продуктів та алкоголю. Вживайте якомога більше рідини, особливо рекомендують пити солодкий чай чи компот, адже глюкоза допоможе швидше відновитись.

У цей період відмовтесь від важких фізичних навантажень – намагайтесь більше відпочивати. Саме тому донору виділяють 2 вихідні дні.

Після здачі крові у людини може виникнути легке запаморочення, тому керування авто у цей період заборонено.

Автор: 24tv.ua
  Як швидко відновити організм після здачі крові
Як швидко відновити організм після здачі крові

Якщо дотримуватись цих правил, то організм повністю відновить свої сили протягом двох тижнів.

Зараз ви читаєте новину «Донорство: чим здача крові корисна для організму». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути