середа, 19 травня 2021 09:05

Дієтологиня розповіла, коли чай стає небезпечним

Автор: golos.ua
  Пити гарячий чай небезпечно - каже Ірина Бережна
Пити гарячий чай небезпечно - каже Ірина Бережна

Оптимальна для здоров'я людини температура напоїв має становити +37°C. Так вважає гастроентерологиня та дієтологиня, кандидатка медичних наук Ірина Бережна.

За її словами, пити гарячий чай небезпечно. Це може серйозно зашкодити організму. Наприклад, призвести до опіку слизової.

Відзначається, що таніни, які входять до складу чаю, володіють дубильними властивостями, а деякі продукти в тандемі з таким напоєм мають неприємний смак. Більш того - якщо поєднувати гарячий чай з жирною їжею, то жир у великій кількості може чинити негативний вплив на організм, підкреслила дієтолог. Вона також додала, що не слід поєднувати гарячі напої зі спиртним.

Річ у тім, що, за словами Бережної, всмоктування алкоголю в гарячому середовищі відбувається набагато швидше, оскільки при цьому розширюються дрібні судини. "Відповідно сп'яніння відбувається набагато швидше, - пояснила фахівчиня, - йде навантаження на серцево-судинну, центральну нервову системи, на органи виділення і передусім на печінку". Про це вона розповіла в інтерв'ю радіо Sputnik.

Небезпечно використовувати не свіжозаварений чай і стару заварку, ту "що довго постояла".

У такому чаї, наприклад, підвищується концентрація гуаніну, який активно переходить в екстракт чаю вже за 15 хв. після заварки або якщо чай закип'ятити. У малих кількостях ця речовина є безпечною. Але коли концентрація гуаніну висока, то накопичуються продукти його окислення – токсичний гуанідин. Саме він починає негативно впливати на стан нервової та серцево-судинної систем, шлунково-кишкового тракту. У великій кількості гуанідин діє на організм подібно гістаміну – підвищує артеріальний тиск, прискорює серцебиття. Тому не залишайте заварений чай на завтра, щоб чай не перетворився на шкідливий напій.

Вживання великої кількості чаю підвищує рівень адреналіну, норадреналіну і кортизолу в крові, що може викликати появу "нервозності" в людей, які не мають проблем з психічним здоров'ям.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Лікар розповів, як позбутись безсоння після коронавірусу

Чай, містить кофеїн, надмірне споживання якого може порушити цикл сну. Кофеїн може затримувати вироблення мелатоніну – гормону сну. А крім того, хронічне недосипання підвищує ризики розвитку ожиріння і впливає на рівень глюкози в крові.

Зелений чай є чудовим замінником кави. До того ж ще й кориснішим. Завдяки антиоксидантам, він добре впливає на серцево-судинну систему.

Також підіймає настрій, тримає організм у тонусі та знімає втому.

Зараз ви читаєте новину «Дієтологиня розповіла, коли чай стає небезпечним». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути