середа, 13 березня 2019 15:11

Діагноз за руками: що нігті розкажуть про стан здоров'я

Діагноз за руками: що нігті розкажуть про стан здоров'я
Зміну стану нігтів може зумовити розвиток захворювань серця, печінки, легенів і щитоподібної залози. ФОТО: healthcentral.com

Зміною кольору й товщини нігтів можуть проявлятися захворювання життєво важливих органів. Нерівність нігтьової пластини, поява рожевого відтінку чи білих смужок — усе це часто виявляється не просто естетичним дефектом, а прихованим симптомом серйозної патології.

Які саме проблеми зі здоров'ям можна "прочитати" по нігтям, розповів WebMD.

1. Бліді нігті. Можуть бути проявом анемії, застійної серцевої недостатності, хвороб печінки, дефіциту вітамінів і важливих мікроелементів.

2. Синюшний відтінок нігтьових пластин. Причиною може бути нестача в організмі кисню. Зумовлюють таку проблему зазвичай захворювання серця й легенів.

3. Пожовтіння нігтів. Є проявом грибкової інфекції. У міру її прогресування, нігтьове ложе зазвичай починає втягуватися, а самі нігті — потовщуватись і кришитися. У рідкісних випадках жовті нігті можуть вказувати на захворювання щитоподібної залози, діабет, псоріаз й ураження легенів.

4. Білі нігтьові пластини. Якщо більша частина нігтя побіліла й між нею та відрослими краями лишилася лише тонка смужка нормального кольору, це може вказувати на проблеми з печінкою, зокрема на розвиток гепатиту.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чим небезпечний манікюр для жінок

5. Хвилястість поверхні нігтів. Може бути раннім проявом псоріазу або артриту. Особливо насторожити має поява на додачу до рифленості поверхні змін у забарвленні нігтя.

6. Потовщення нігтьового валика. До почервоніння й набряку шкіри навколо нігтя може призводити занесення інфекції. Такі ж симптоми виникають у разі розвитку вовчака й інших захворювань сполучної тканини.

7. Ламкість і розшарування нігтів. Може вказувати на захворювання щитоподібної залози. Такі ж проблеми в поєднанні з появою на нігтях жовтуватого відтінку свідчать про зараження грибком.

8. Чорні смужки на нігтьовій пластині. Є одним із проявів меланоми — одного із найагресивніших видів раку .

9. Погризені нігті. Наявність звички гризти нігті може бути симптомом обсесивно-компульсивного розладу, який інакше називають неврозом нав'язливих станів.

Раніше назвали імовірні причини того, чому дитина гризе нігті. Поява такої звички може свідчити про необхідність звернутися за допомогою до психолога.

Зараз ви читаєте новину «Діагноз за руками: що нігті розкажуть про стан здоров'я». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути