понеділок, 26 листопада 2018 01:35

Чому дитина гризе нігті

  Діти починають гризти нігті, коли нервують. Фото: econet.ru
Діти починають гризти нігті, коли нервують. Фото: econet.ru

Однозначної відповіді на це немає ні у педіатрів, ні у психологів. Але є декілька версій, з якими можна звіритися, щоб визначити справжню причину виникнення цієї поганої звички, пише korysniporady.com.ua.

Приклад батьків. Генетично обумовленої звички гризти нігті не існує, але приклад батьків – на першому місці серед всіх причин виникнення цієї звички. Не хочете, щоб дитина гризла нігті? Позбавляйтеся від цієї звички самі!

Дитина гризе нігті, бо сердиться. Сердиться, але через жорстку позиції батьків не може проявити свої почуття відкрито. Поспостерігайте за своєю дитиною і постарайтеся вивести закономірність в його бажанні сунути палець в рот.

Звичка гризти нігті властива також дітям з врожденно-придбаним почуттям провини. Внутрішнє самобичування змушує їх "їсти себе" не тільки морально, а й у прямому сенсі. Нерідко це властиво дітям, чиї батьки сваряться у них на очах. Часто – після розлучення батьків. "Вони сваряться, тому що я поганий" – такою може бути неусвідомлювана підоснова звички гризти нігті.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Батіг та пряник: як правильно хвалити дитину

Підвищена тривожність. Якщо звичка гризти нігті з'явилася у дитини після того, як вона пішла у дитячий сад або перший клас, потрібно неодмінно звернутися до психолога. У дитини, швидше за все, буде діагностовано почуття постійної тривоги, відчуття небезпеки, страху. До речі, звичка накручувати волосся на палець або крутити ґудзик – з тієї ж "опери".

Просто ламаються нігті. Якщо в організмі дитини не вистачає кальцію, кремнію або заліза, її нігті будуть розшаровуватися і ламатися. А це дуже незручно. Прагнучи позбутися нігтя, який за все чіпляється, дитина його обкушує. Те ж саме вона робить і в профілактичних цілях. Оцініть нігті дитини і прийміть заходи до усунення їх розшарування.

В результаті досліджень виявилося, що діти, які гризуть нігті або смокчуть великий палець, рідше хворіють на астму, не схильні до алергії і в цілому мають більш міцну імунну систему. Бактерії, що регулярно потрапляють в організм, тренують імунітет і, по суті, допомагають боротися з інфекціями.

Дослідники говорять, що отримані ними результати — ще один приклад того, що називається гігієнічної гіпотезою. Тобто, надмірне очищення та запобігання впливу мікробів на людину в дитинстві може збільшити ризик розвитку у нього алергії. Вчені досліджували 1000 дітей у віці 5, 7 і 9 років і вивчили їх звички. У 13 років їм були проведені тести на алергію. У групі дітей, які регулярно гризуть нігті, алергиків виявилося на 11% менше.

Зараз ви читаєте новину «Чому дитина гризе нігті». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути