Ексклюзиви
четвер, 12 травня 2022 13:00

День медсестри: народилася засновниця професії

День медсестри: народилася засновниця професії
Кожні два роки Міжнародний комітет Червоного Хреста вручає 50 медалей імені Флоренс Найтінгейл – найвищу нагороду для медичних сестер. Фото: Photo by Andrea Piacquadio from Pexels

12 травня з 1997 року в Україні відзначають День медичної сестри. Засновницею цієї справи в науковому аспекті вважають Флоренс Найтінгейл. Вона 1860-го відкрила школу, яка не підпорядковувалася лікарні, а була автономним світським навчальним закладом.

На той час підготування медичних сестер складалася з однорічного навчання і дво- чи трирічного практикування в госпіталях. Реформа Флоренс Найтінгейл призвела до того, що професію медичної сестри визнали в суспільстві. Саме тому 1860 рік ВООЗ вважає днем народження нової професії - медична сестра.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Перерізала горло пацієнтам та розповіла про це чоловіку: подробиці вбивства в лікарні

Щодва роки Міжнародний комітет Червоного Хреста вручає 50 медалей імені Флоренс Найтінгейл - найвищу нагороду для медичних сестер.

Сучасна медсестра - працівник, який виконує всі призначення лікаря. У неї мають бути глибокі знання з клінічної фармакології, тому що стандарти й протоколи лікування певної хвороби пропонують широкий арсенал лікарських засобів.

Перелік трудових обов'язків будь-якої медсестри залежить від посади й спеціалізації. Об'єднувальним аспектом є необхідність надання допомоги й догляду за пацієнтами.

Поліція німецького міста Вільгельмсгафен у федеральній землі Нижня Саксонія почала розслідування щодо працівниці німецького Червоного Хреста. Її підозрюють у тому, що 21 квітня під час роботи в місцевому центрі вакцинації вона підмінила вакцину від коронавірусу BioNTech фізрозчином.

Зараз ви читаєте новину «День медсестри: народилася засновниця професії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути