середа, 28 серпня 2019 23:28

Чотирилапі герої: собаки врятували своїх власниць від раку
4

Чарлі
Фото: mirror.co.uk
Емма Сміт
Дейзі
Дейзі зі своєю хазяйкою Клер Гест

42-річній Еммі Сміт з Лондона допомогла вчасно виявити рак молочних залоз її улюблениця — стаффордширський бультер'єр на кличку Чарлі. Хворобу цуценя розпізнало за запахом.

Сталося все через кілька місяців після того, як Чарлі з'явилася в родині Смітів. Пише відоме британське видання Daily Mirror.

"Одного дня вона ні з того ні з сього почала підстрибувати й нюхати мою праву грудь. Спершу я посміювалася над цим. Думала, що Чарлі або так грається, або вловила запах їжі — їй завжди вдавалося внюхати навіть найменші крихти", — згадує Емма.

Так продовжувалося ще декілька місяців. Щодалі Чарлі ставала все більш "одержима" правою груддю хазяйки — за найменшої можливості намагалася її понюхати.

"Я почала хвилюватися. Усе більше відчувала, що вона намагається мені щось сказати, тому вирішила зробити самообстеження. Коли знайшла маленьке ущільнення, дуже злякалася. Декілька разів його прощупувала, щоб переконатися, що не зійшла з глузду", — каже Емма.

У лікарні жінці підтвердили діагноз — перша стадія раку. Призначили мастектомію, курс хіміотерапії й опромінення. Лікування допомогло — наразі в Емми ремісія. За словами лікарів, якби жінка звернулася пізніше, наслідки могли бути непередбачуваними.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Грудна дитина врятувала матір від раку

Відомим у Великій Британії собакою-діагностом є 10-річний лабрадор на кличку Дейзі. За допомогу у виявленні пухлин її нещодавно нагородили медаллю за відвагу й героїзм. На рахунку Дейзі — 550 підтверджених випадків захворювання на рак. Першою врятованою завдяки її пильності була хазяйка.

"Одного разу Дейзі вперлася мені лапами в груди й тривалий час не хотіла відходити. Це мене стривожило. Я пройшла обстеження в лікарні. У результаті виявили ранню стадію раку", — розповідає хазяйка лабрадора Клер Гест.

Пухлину успішно видалили. Після того жінка заснувала благодійну організацію, у якій 12 собак допомагають людям діагностувати рак. Працюють пухнасті діагности по 20 хвилин на день. Решту часу — граються й відпочивають.

Нюх собак у 40-разів сильніший, ніж у людини. Завдяки цьому чотирилапі здатні уловлювати запах не лише наркотиків та вибухівки, але й бактерій, вірусів і ракових клітин. Рак передміхурової залози в сечі собаки виявляють у 93% випадків.

Зараз ви читаєте новину «Чотирилапі герої: собаки врятували своїх власниць від раку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути