четвер, 14 лютого 2019 16:32

Чому українці лідирують в європейському рейтингу смертності

Чому українці лідирують в європейському рейтингу смертності
Зайва вага може призвести до низки проблем зі здоров'ям. Фото:today.ua

Україна, де жири з вуглеводами витіснили з тарілок громадян пісне м'ясо, рибу й овочі, очолила європейський рейтинг за смертністю від неправильного харчування.

Вона випереджає не тільки розвинені західні країни, а й колишніх сусідів із соцтабору, серед яких Білорусь, Грузія, Молдова, Узбекистан, - показує дослідження Йєнського університету імені Фрідріха Шиллера.

Автори дослідження (дійшли висновку, що жителі країн, що посідають перші рядки рейтингу, вмирають раніше через дефіцит у харчуванні цільнозернових продуктів, горіхів, насіння, овочів, фруктів, бобових, омега-3 жирних кислот, а також через високий рівень споживання солі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: За останні півстоліття збільшилася тривалість життя

На думку більшості аналітиків, у цьому винні національні кулінарні традиції та ритм життя: з цих причин українці віддають перевагу жирній або багатій на вуглеводи їжі, часто їдять її на ходу або зовсім пропускають прийоми їжі, а потім надолужують втрачене, а постійне зростання цін на продукти робить доступ до якісного харчування для багатьох все менш доступним. При цьому фахівці стверджують, що від нестачі коштів стрункішими українці не стали: як мінімум половина українців страждає від зайвої ваги. І саме в цьому причина багатьох недуг, від хвороб травної системи до онкологічних і серцево-судинних захворювань.

І це не тільки доросла проблема: сьогодні кожна п'ята дитина в країні із зайвою вагою, а за останні п'ять років кількість огрядних дітей зросла в півтора разу. За даними дослідження, проведеного фахівцями Інституту охорони здоров'я дітей і підлітків АМН України, стан здоров'я школярів такий, що лише третина з них може виконати фізичні нормативи без ризику для здоров'я. Зайва вага може призвести до низки проблем зі здоров'ям, стверджують медики, наприклад, ендокринних порушень і навіть до цукрового діабету — за останні десять років поширеність цього захворювання в Україні зросла вдвічі. А діабет, у свою чергу, є основною причиною ниркової недостатності — причини майже 30-відсоткового зростання хвороб сечостатевої системи. Серед причин зайвої ваги у співвітчизників медики в першу чергу називають нестримне споживання солі, солодощів і жирних продуктів, особливо тих, що містять трансжири.

Зазначається, що щодня українці з'їдають 10 г солі, що вдвічі більше, ніж рекомендують дієтологи, і тим самим провокують ризик виникнення гіпертонії, головної причини смертності у світі. Ще більше українці перевищують норму споживання цукру — понад 100 г на день замість 25 р. А ось овочів співвітчизники їдять на 30-40% менше від норми. Те ж стосується м'яса. Норма його споживання в чистому вигляді на рік — 90 кг на людину. Українці з'їдають в кращому випадку 50 кг, причому часто у вигляді сосисок або ковбас, де м'яса не так вже й багато. У той час як у меню жителів розвинених країн Європи — 89 кг м'яса. В американців — всі 120 кг на рік.

Така ж історія з овочами. І хоча за калорійністю щоденне меню українця практично не поступається меню середньостатистичного поляка чи француза, складаючи трохи більше 2 тис. калорій, його складно назвати збалансованим. На відміну від європейців, які витрачають на їжу в середньому 12% сімейного бюджету, жителі України віддають за продукти харчування понад половину заробітку. За останній рік вартість продуктів у середньому зросла на 20%. А якщо брати п'ятирічний період, то на деякі види продуктів, наприклад овочі, ціна збільшилася більш ніж удвічі. Українці змушені заощаджувати на власному здоров'ї. Крім того, в міжнародному рейтингу за якістю продуктів харчування Made In Country Index 2017 Україна - на 45-му місці з 53. Згідно з цим рейтингом, гірші продукти тільки у В'єтнамі, на Філіппінах, в Бангладеш, Китаї та Ірані.

До 2031 року населення України скоротиться на 2,7 мільйона людей (6,8%), до 39,5 мільйонів. На стрімке скорочення кількості населення не стільки впливатиме народжуваність чи смертність, скільки тенденція зростання трудової міграції українців.

Зараз ви читаєте новину «Чому українці лідирують в європейському рейтингу смертності». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути