Ексклюзиви
четвер, 08 лютого 2024 00:02

Чому ми набираємо зайву вагу - 3 психологічні причини

  Стрес і тривога змушують наш організм запасатися їжею про запас.
Стрес і тривога змушують наш організм запасатися їжею про запас.

Зайва вага – проблема не тільки фізіологічна, але й психологічна. Будь-яке різке збільшення ваги та обсягів – це сигнал нашого тіла. Не завжди ми вміємо прислухатися до своїх відчуттів, не завжди вміємо проаналізувати і зрозуміти, що відбувається. Тіло завжди відображає те, що з нами відбувається, будь то хороший чи не дуже психологічний стан.

Чому ми несподівано починаємо переїдати та перестаємо контролювати свій апетит, що призводить до збільшення наших обсягів? Пояснюють психологи.

Як починається набір зайвої ваги?

Багато жінок не відстежують той самий момент, коли проблема ще тільки починає розвиватися, а значить, не розуміють, через що це відбувається. Поступово ми починаємо більше їсти, менше рухатися і починаємо поправлятися. Здавалося б, повинен спрацювати "стоп-сигнал": набрала 1-2 кг – зупинись. Але чомусь саме в цей момент найважче контролювати себе. День у день ми відкладаємо дієту до понеділка, а цифра на вагах невблаганно зростає.

Стрес і тривога – ось що змушує наш організм запасатися їжею про запас. Когось тягне на солодке, когось- на вуглеводи, хтось просто збільшує порції. У будь-якому випадку наш психологічний дискомфорт буде викликати такі захисні реакції організму.

 

Можна виділити 3 основні причини набору ваги. Розглянемо саме той випадок, коли ми несподівано додаємо у вазі, а не коли ця вага супроводжує нас тривалий період.

Перша причина: стати помітним

Будь-яка хвороба або наше фізичний прояв служать певним цілям. Коли людина збільшується в розмірах, вона буквально хоче показати свою значущість цьому світу. Згадайте, в яких обставинах за останній час були знецінені ваші достоїнства, вас не прийняли, не надали значення. Варто опрацювати саме цю ситуацію, вона могла запустити весь процес. В даному випадку ваше тіло виявляє такий психологічну захист.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дієтолог розповіла про способи схуднення, які не працюють

Друга причина: спосіб отримати любов, точніше дати її собі

Наповнюючи шлунок, людина ніби балує себе чимось хорошим і приємним, це найдоступніший і найдешевший спосіб "наситити" себе. Люди без відчуття внутрішньої любові відчувають себе дуже нещасливими і відчувають постійний стрес. Перебуваючи в постійній тривозі, вони не можуть собі дозволити виглядати так, як їм хотілося б, вони змушені підлаштовуватися під запити суспільства. Тому такий тиск соціуму теж може бути причиною набору ваги. Людина надто прагне відповідати своїм і чиїмсь очікуванням, а стрес банально "заїдає".

Подумайте, які саме тривоги змушують вас звертатися до їжі, як до способу втішити себе? У деяких ситуаціях для вирішення подібної проблеми може знадобитися допомога психолога, бо істинні причини набору ваги можуть лежати не на поверхні.

 

Третя причина: страх близькості

Коли ми гладшаємо, то перестаємо бути впевненими в собі, вже не відчуваємо себе такими привабливими, а значить – більше не транслюємо свою сексуальність у зовнішній світ. У такий спосіб тіло виражає психологічну заборону на близькі стосунки. Повнота може бути хорошим способом (психологічним захистом) приховати невпевненість в собі: стану повною і тоді чоловіки перестануть звертати на мене увагу, не буде необхідності спілкуватися з ними.

Якщо ви відчуваєте, що не контролюєте свій апетит, або збільшуєтесь в обсягах, не пропорційно з'їденому, – зверніться до фахівця. Є ймовірність, що самостійно ваша психіка не справляється.

Учені в ході досліджень знову спростовують користь дієт: стрункі люди не голодують, вони дотримуються правильного способу життя. Люди, які не мають проблем із зайвою вагою ніколи не пропускають сніданок, займаються спортом, раз на тиждень зважуються, не дотримуються суворих обмежень в їжі, але намагаються не вживати продукти з переробленого м'яса і білої муки, їсти більше овочів і фруктів, виключати жирні соуси і газовану воду.

Зараз ви читаєте новину «Чому ми набираємо зайву вагу - 3 психологічні причини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути