пʼятниця, 11 березня 2016 13:44

Чим небезпечне вегетаріанство: 6 підводних каменів

Зараз багато хто наслідує приклад зірок і стає вегетаріанцем. Вегетаріанство має як безліч плюсів, так і недоліків. Відомим акторам, моделям і співакам вдається відмінно виглядати, харчуючись рослинною їжею. Але чи варто повністю виключати м'ясо з раціону? Про це читайте далі.

Чим може бути небезпечне вегетаріанство

 

1. Нестача вітаміну D

Так, його можна компенсувати з рослинних джерел і приймаючи додаткові вітаміни, але існує різновид вітаміну D (а саме – D3), який людина отримує тільки з тваринної їжі. Будучи вегетаріанцем, важливо поповнювати запас кальцію в організмі, оскільки його недолік в комплексі з нестачею вітаміну D може призвести до крихкості кісток.

2. Недолік цинку

Головними джерелами цинку є яловичина і баранина, тому люди, які не вживають ці види м'яса, ризикують втратити важливий елемент, що відповідає за формування імунної системи. Ті, хто все ж вирішив відмовитися від м'яса, можуть поповнити запас цинку, вживаючи насіння соняшника – воно є третім в списку продуктів, що містять цей елемент.

3. Анемія (недокрів'я)

Тваринні білки є основним джерелом заліза, який допомагає кров'яним клітинам транспортувати поживні речовини по всьому організму. Низький рівень заліза може призвести до анемії (зниження концентрації гемоглобіну в крові), що призведе до надмірної стомлюваності і прискореного серцебиття.

Анемія – найбільш поширена проблема серед вегетаріанців. Щоб підняти рівень гемоглобіну, рекомендується їсти більше зелені, насіння, сої та шоколаду.

4. Занепокоєння

У 2012 році вчені провели дослідження, в якому взяли участь 240 вегетаріанців і м'ясоїдів. Вони відзначили, що серед вегетаріанців частіше зустрічаються люди, які страждають від психічних дисбалансів. Так, серед вегетаріанців було 31% людей, які відчували тривожний розлад (порівняно з 13% м'ясоїдів).

5. Депресія

Те ж дослідження показало, що вегетаріанці більш схильні до депресії порівняно з м'ясоїдами. Вони на 14% частіше страждали від пригніченого стану, що вчені пояснили нестачею вітаміну B12.

6. Розлад харчової поведінки

Часто вегетаріанство є лише прикриттям для людей, які панічно бояться набрати зайву вагу. Серед них часто зустрічаються люди, яким вдалося схуднути (нерідко за допомогою жироспалюючих препаратів), і в спробі зберегти результат вони переходили на вегетаріанство.

Інше дослідження показало, що серед людей, які пройшли курс лікування розладу харчової поведінки, в чотири рази частіше зустрічаються вегетаріанці. У той же час, близько половини людей, що страждають на анорексію, харчувалися виключно їжею рослинного походження.

Зараз ви читаєте новину «Чим небезпечне вегетаріанство: 6 підводних каменів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути