Хліб містить велику кількість важливої для травлення речовини — клітковини. Нестача її в організмі підвищує ризик передчасної смерті, появи серцевого нападу, інсульту й раку кишечнику. Окрім хліба, багатим джерелом цієї речовини є макаронні вироби із цільнозернової пшениці, рис, злакові, картопля, горіхи, насіння.
В ідеалі протягом дня людина має з'їдати 30 грамів клітковини. Це 5 порцій фруктів і овочів по 100 грамів кожна, 2 злакових батончики, 2 товсті скибки хліба з непросіяного борошна й 1 велика картоплина в мундирі зі шкіркою. Пише відоме британське видання Dailymail.
За достатнього споживання клітковини ризик передчасної смерті знижується на третину, ризик раку кишечнику й інсульту — учетверо. Такі результати показало дослідження Всесвітньої організації охорони здоров'я.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ТОП-5 найпопулярніших жіночих дієт за 25 років
Наявність у раціоні багатих клітковиною продуктів також допомагає контролювати вагу: така їжа на довше забезпечує відчуття ситості й дозволяє не переїдати. За умов достатнього надходження цієї речовини в організм зменшується й ризик появи раку молочних залоз, діабету й різних серцевих захворювань.
"Люди повинні розглянути способи збільшення споживання клітковини шляхом зміни методів приготування їжі. Наприклад, не очищати картоплю, переходити на цільнозернові пластівці й замінювати солодощі фруктами, овочами, горіхами і насінням", — відзначають вчені.
Раніше розповіли правду про безвуглеводні дієти. Як виявилося, подібні обмеження в харчуванні підходять лише для тимчасового застосування. Дотримуватися їх протягом тривалого часу небезпечно для здоров'я й життя людини.
Коментарі