четвер, 24 травня 2018 17:42

Чи можна завагітніти під час менструації

Чи можна завагітніти під час менструації
Вагітність під час менструації: лікар розвіює міфи Фото: mamapedia.com.ua

Менструації не захищають від непланових вагітностей. Раніше наука вважала, що у всіх жінок менструальний цикл - 28 днів, і яйцеклітина, готова до зачаття, дозріває саме в середині циклу, тому спокійно можна вирахувати дні, які небезпечні і безпечні для відкритої статевого життя.

Що ж саме змінилося розповіла завідувачка консультативно-діагностичним відділенням Житомирського обласного перинатального центру Наталія Алексійчук, передає ТСН.

Але спосіб життя сучасних жінок сильно змінився: жінки народжують мало, вони практично все життя менструюють, їх яєчники постійно працюють, звідси - різні порушення циклу, а значить, овуляція може бути зовсім не в середині циклу.

Крім того, у багатьох є гормональні порушення, тому класична схема менструального циклу зустрічається тепер все рідше. Тому яйцеклітина може дозрівати пізніше, ніж це належить за класичною схемою: чи не на 15-й день циклу, а, припустимо, на 21-29 добу. Це явище носить назву "скорочення другої фази". Тобто зачаття може наступити незадовго перед місячними або навіть під час менструації.

Також у жінок спостерігаються випадкові яйцеклітини, готові до запліднення. Вона може вийти з яєчника коли завгодно, навіть в період місячних. Яйцеклітина, яка виходить з яєчника, життєздатна протягом доби, а сперматозоїд може тиждень бути готовим до зачаття. Тому статеве життя під час менструації, а також за кілька днів до і після неї на 100% не захищає від вагітності.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Яким розміром грудей жінки задоволені найбільше

Статевий акт під час місячних може викликати закидання менструальної крові з матки через труби в черевну порожнину. Це збільшує ризик виникнення зовнішнього ендометріозу, при якому клітини оболонки матки виявляються за її межами.

Тобто викидаються разом з кров'ю з матки, а потім чіпляються і приживаються на кишечнику, яєчниках, очеревині, що згодом призводить до появи кіст, спайок та інших утворень.

Але найнебезпечніше - то, що ендометріоз дуже часто призводить до безпліддя.

Зараз ви читаєте новину «Чи можна завагітніти під час менструації». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути