середа, 24 жовтня 2018 15:38

Бюджети медицини країн ЄС: чому потрібно навчитися Україні – Дубіль

Бюджети медицини країн ЄС: чому потрібно навчитися Україні – Дубіль
Нардеп з фракції "Батьківщина" Валерій Дубіль розповів, як можна забезпечити необхідний рівень фінансування охорони здоров'я. Фото: Hyser

За переможними лозунгами про боротьбу з корупцією у системі охорони здоров'я стоїть ще більша афера – скорочення під зовнішнім впливом витрат на охорону здоров'я. У результаті, українці не мають якісної медицини, і населення просто скорочується.

Про це у своєму блозі повідомив народний депутат з фракції "Батьківщина", член парламентського комітету з питань бюджету Валерій Дубіль.

Нардеп пише, що після Революції гідності ми мали наблизитися до прагнень країн ЄС у розвитку України. Проте, аналізуючи бюджет на 2019 рік, робить висновок: влада зробила з України державу, в якій здоров'я і розвиток людського капіталу стоять на останньому місці.

За словами Валерія Дубіля, логіка при формуванні бюджету країн ЄС така: чим більше витрачати грошей на охорону здоров'я, тим менше витрат йде на соціальний захист. В Україні ж все навпаки. Через 27-річне недофінансування медицини, держава змушена витрачатися на соціальний захист більше, ніж нові члени ЄС. І ситуацію ніхто не збирається змінювати – це видно з бюджету медицини на наступний рік.

"Рівень витрат на охорону здоров'я у нас значно нижчий, ніж у нових країнах ЄС – 3,1% ВВП у проекті бюджету України на 2019 рік проти 5,5-6%, та ще й постійно зменшується – за останні три роки - з 3,6 до 3,1%.

Низькі витрати на охорону здоров'я з часом призводять до значного підвищення витрат на соціальний захист через смерть людей у працездатному віці, зростання кількості пенсіонерів відносно працюючого населення та ранню інвалідизацію", - пише Валерій Дубіль.

Через такі дії, переконує народний обранець, наша держава щороку втрачає близько 5 млн років потенційного життя, відповідно обсяг недовиробленого національного продукту становить від 143,8 до 222,8 млрд гривень у рік. "І це - прямі витрати нашої економіки вже зараз, як результат незадовільного стану фінансування сфери охорони здоров'я в минулому".

Крім прямих економічних витрат, держава, яка не платить за охорону здоров'я, втрачає потенціал розвитку своєї економіки. Адже вже зараз загальні видатки на соціальний захист у нашій країні наближаються до 15% від ВВП, при цьому країна може забезпечити ці категорії тільки на грані зубожіння. Всі ці витрати, через податки, лягають тягарем на бізнес і стають одним зі значних факторів зменшення інвестиційної привабливості нашої країни перед потенційними інвесторами.

Валерій Дубіль переконаний, всі ці проблеми вирішити реально.

"Ми можемо забезпечити необхідний рівень фінансування охорони здоров'я, і при цьому значно не підвищувати фінансове навантаження на бюджет та податковий тиск на бізнес.

Для цього ми разом з Олександрою Кужель та іншими депутатами вже подали законопроект №9163 "Про фінансування охорони здоров'я та загальнообов'язкове медичне страхування в Україні". Сподіваюсь, вже найближчим часом депутати відповідально поставляться до голосування, і українці нарешті зможуть отримувати вчасну, безперервну і якісну медичну допомогу безоплатно", - резюмував Валерій Дубіль.

Зараз ви читаєте новину «Бюджети медицини країн ЄС: чому потрібно навчитися Україні – Дубіль». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути