Ексклюзиви
пʼятниця, 25 жовтня 2019 14:38

Безпліддя: міфи, які не дають вам стати батьками

Безпліддя — проблема, актуальна для всього світу, і з кожним роком вона лише посилюється. Ще кілька років тому фахівці говорили про те, що вона стосується кожної шостої людини (як чоловіка, так і жінки). Але останні дані свідчать: тепер безпліддя — це недуга кожної п'ятої людини.

Ми зібрали міфи про безпліддя, які допоможуть зрозуміти, наскільки ця проблема багатогранна і чому своєчасне лікування безпліддя — єдине вірне рішення.

  Проблема безпліддя з кожним роком лише посилюється
Проблема безпліддя з кожним роком лише посилюється

Міф 1: багато проблем з безпліддям надумано — потрібно розслабитися, і результат прийде

Якщо ви впадаєте в паніку в перші місяці спроб, то цією порадою дійсно варто скористатися. Але якщо безрезультатні спроби зачати тривають вже рік, це тривожний дзвінок — потрібно відвідати лікаря та ретельно обстежитися.

Міф 2: безпліддя — це здебільшого жіноча проблема

Це один із найскладніших міфів, тому що чоловіки, які ним керуються, навіть не ходять до лікаря і покладають всю відповідальність за результат на жінку. Статистика ж говорить про інше: за різними даними чоловіче безпліддя доводиться на 30-50% випадків, а є й такі дослідження, які показують, що роль чоловіка в цьому питанні значима в 60% випадків.

Міф 3: безпліддя виникає від неправильного способу життя — самі винні

І ще один непотрібний міф, що нав'язує відчуття провини. Люди бояться звертатися за допомогою, оскільки думають, що самі винні в наслідках і щось робили не так. Але цікавий факт: від 30 до 40% усіх проблем при зачатті дитяти пов'язані з ендокринними порушеннями, від яких ніхто не застрахований.

  Проблема безпліддя з кожним роком лише посилюється
Проблема безпліддя з кожним роком лише посилюється

Міф 4: у нас ніколи не було жодних проблем — безпліддю нізвідки взятися

На жаль, в нашому організмі часто правлять бал приховані процеси. Перевірити абсолютно все при плановому відвідуванні гінеколога або андролога просто неможливо, особливо якщо не знати, що шукати. В результаті проблеми виявляються лише в мить, коли люди намагаються зачати. Та ж непрохідність маткових труб нерідко формується через приховані інфекційні захворювання. Отже ретельне обстеження перед підготовкою до вагітності — це дуже важливий етап, який опускати не варто.

Міф 5: безпліддя стосується лише бездітних — якщо діти вже є, його не буває

Існує таке поняття, як "вторинне безпліддя" — і воно якраз має відношення до пар, які мають вже одну і більше дітей. Причин такої проблеми теж безліч, і без обстеження в них ніяк не розібратися.

Міф 6: при безплідді допомагають народні засоби — потрібно лише "почистити" організм

  Проблема безпліддя з кожним роком лише посилюється
Проблема безпліддя з кожним роком лише посилюється

Це дуже страшний міф. Використання незрозумілих фітотампонів, бабусиних методів та інших сумнівних засобів — це пряма дорога до погіршення ситуації. Якщо комусь допомогли дивні народні способи, то це не більше ніж збіг обставин. Але найчастіше лікарям доводиться довго і за великі гроші виправляти те, що було отримане в результаті самостійного "лікування".

Зараз ви читаєте новину «Безпліддя: міфи, які не дають вам стати батьками». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути