Ексклюзиви
четвер, 01 березня 2018 11:26

Банки пуповинної крові в Україні перебувають поза законом – топ-9 міфів

Тема пуповинної крові цікавить багатьох. Однак, довкола неї є багато міфів. Gazeta.ua пропонує розвінчати найпоширеніші з них.

Міф 1. Банки стовбурових клітин вигадали бізнесмени, щоб заробляти гроші на довірі людей.

Насправді, зберігання стовбурових клітин – це піклування батьків і держави про здоров'я майбутніх поколінь. У розвинутих країнах, таких як США, Канада, Іспанія, Німеччина, Японія функціонують державні банки пуповинної крові. Ці банки фінансує держава.

У світі є понад 350 банків пуповинної крові. Більшість із них - приватні і надають свої послуги лише персональним клієнтам. Найбільший такий банк розташований у США – Сord blood registry. Його створили 1992 року, нараховує понад півмільйона депозитів пуповинної крові.

В Україні досі не існує державного банку пуповинної крові. Однак, в українських сімей є можливість зберігати цінний біоматеріал у приватному банку стовбурових клітин. Із 2005-го в Україні працює Сімейний банк пуповинної крові "Гемафонд". У ньому зберігаються депозити більш як 10 тис. сімей.

Міф 2. Банки пуповинної крові в Україні поза законом.

Насправді, діяльність таких банків в Україні ліцензована. МОЗ України розробила чіткі вимоги до такого виду діяльності. Відповідно, контроль за діяльністю банків пуповинної крові здійснює безпосередньо Міністерство. Більше того, впроваджують нові вимоги, засновані на стандартах банків пуповинної крові Євросоюзу.

Доказом високої якості роботи українських банків пуповинної крові є той факт, що біобанки ЄС приймають депозити пуповинної крові з вітчизняних банків.

Автор: stemcellbank
  Клітинами пуповинної крові лікують ДЦП, аутизм, діабет першого типу та інші захворювання
Клітинами пуповинної крові лікують ДЦП, аутизм, діабет першого типу та інші захворювання

Міф 3. Використання пуповинної крові в медицині для України – перспектива далекого майбутнього. У світі роблять лише перші кроки для розуміння властивостей такого біоматеріалу.

Насправді, уперше власнивості клітин пуповинної крові успішно використали 1988 року у Франції. Першим реципієнтом був хлопчик зі США. Завдяки пуповинній крові його сестри, хлопчика вилікували від вродженої анемії. За кілька років цей метод став популярним у Польщі.

До 2011-го у світі здійснили 25 тис. трансплантацій стовбурових клітин. Ними лікують ДЦП, аутизм, діабет першого типу й інші захворювання.

В Україні наказом Міністерства охорони здоров'я регламентували використання пуповинної крові у боротьбі з такими хворобами, як різні захворювання крові, імунодефіцити, аутоімунні захворювання, пухлини та ін.

2009 року українські кардіохірурги з Науково-практичного медичного центру дитячої кардіології та хірургії МОЗ України в Києві запропонували застосовувати властивості пуповинної крові як заміну донорської перефирійної крові під час операцій на серці в новонароджених. На сьогодні прооперували таким методом понад 200 дітей.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дмитро Поковба на гостинець просить "привезти" йому тромбоцити

Міф 4. Стовбурові клітини – це панацея від усіх хвороб.

У ХХІ ст. активно проводять експеременти для виявлення спектру можливостей пуповинної крові. Їх тестують для відновлення опорно-рухового апарату, печінки, пошкоджених тканин, нервової та серцево-судинної системи та ін. Успіхи таких досліджень високі. Проте, говорити про "ліки від усіх хвороб" зарано.

Міф 5. Зберігання пуповинної крові – дороге задоволення.

В українському Сімейному банку пуповинної крові "Гемофонд" вартість послуги обробки, дослідження та кріозаморозки пуповинної крові становить майже 9 тис. грн. Рік збереження депозиту – 100 євро.

Міф 6. Стовбурові клітини пуповинної крові викликають рак.

Згідно із результатами досліджень, викликати рак стовбурові клітини дійсно можуть. Однак, це стосується лише тих, що зібрані із абортивного матеріалу. Клітини такого виду не мають нічого спільного з "клітинами дорослої людини", до яких належать стовбурові клітини пуповинної крові.

Міф 7. Забір пуповинної крові позбавляє новонароджену дитину цінної крові.

Забір пуповинної крові відбувається уже після перерізання пуповини. На той момент дитина уже відділена від матері, здатна самостійно дихати і їсти.

Кров збирається з вени пуповини. Відповідно до наказу МОЗ України №481 від 10.07.2014 року збирає біоматеріал лікар-акушер, який приймав пологи.

Автор: stemcellbank
  Пуповинна кров підійде рідним братам і сестрам
Пуповинна кров підійде рідним братам і сестрам

Міф 8. Пуповинна кров допомагає лише тій дитині, у якої її зібрали.

Існує ймовірність до 25%, що збережена пуповинна кров підійде рідним братам і сестрам, з меншою вірогідністю – батькам.

Міф 9. Якісне збереження пуповинної крові можливе за умови безперебійного електропостачання сховищ.

Збереження пуповинної крові абсолютно не залежить від електрики. Такі депозити зберігаються в рідкому азоті за температури -196°С.

Грип залишається одним із найбільш міфологізованих захворювань. МОЗ України вирішило спростувати найрозповсюдженіші міфи.

Зараз ви читаєте новину «Банки пуповинної крові в Україні перебувають поза законом – топ-9 міфів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути